DK

 |  Kultura

V Šiško se po štirih letih vračajo Altin Gün

Zasedba, ki je nastala iz navdušenja nad bogato zapuščino anatolskega folk rocka, se je uveljavila kot ena najbolj vidnih in priljubljenih predstavnic novodobne preroditve tega žanra

V Kinu Šiška bodo 15. novembra ob 20.00 po štirih letih ponovno nastopili Altin Gün, ki s svojim atraktivnim obujanjem turškega psihedeličnega rocka žanjejo kritiško hvalo, milijone spletnih ogledov in nastope na največjih svetovnih festivalih. Kot predskupina se bodo predstavili Moveknowledgement.

Zasedba, ki je nastala iz navdušenja nad bogato zapuščino anatolskega folk rocka, se je uveljavila kot ena najbolj vidnih in priljubljenih predstavnic novodobne preroditve tega žanra. Njihov album Gece (Glitterbeat, 2019) je bil nominiran za prestižno nagrado grammy. 

Sledila sta kar dva nova albuma, Yol za založbo Glitterbeat in dobrodelna Bandcamp ekskluziva Âlem. "Bendovo briljantno prekrivanje zvokov preteklosti in sedanjosti navdih seveda še vedno najde v odmaknjenih turških prodajalnah plošč in psihedelični vročici, ki se dviga z istanbulskih ulic, a tokrat z močnim in mednarodnim pop prizvokom nakazuje tudi znatno drugačen ustvarjalni proces," so zapisali v Kinu Šiška.

xHAKn7BOJxo

Za uvod bodo poskrbeli domači prvaki novodobne krautrockerske psihedelije Moveknowledgement. Eden najpomembnejših slovenskih bendov zadnjih dveh desetletij se je po petletni odsotnosti letos vrnl z novo postavo, zvokom, vizijo in albumom. Ena najbolj odmevnih domačih plošč leta Lying Cobra, izdana pri založbi Moonlee Records, črpa iz prelomne psihedelije šestdesetih let prejšnjega stoletja. 

"Kameleonska zasedba Moveknowledgement se je po dolgem diskografskem zatišju – prejšnji album See je izšel daljnega leta 2014 – končno prebudila in popolnoma preoblikovala svojo zvočno podobo. Čeprav bend že od nekdaj odlikuje divji eklekticizem in je na vsaki plošči zavil v nepredvidljivo smer, zdaj na novem albumu predstavlja najradikalnejši slogovni zasuk doslej, kar je predvsem posledica odsotnosti nekdanjega vokalista Mihe Blažiča - N’Toka," je v Mladini zapisal Gregor Kocijančič.

Sw2YpEL1kJ0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.