Stanka Prodnik

 |  Mladina 47  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Dnevi trpljenja pod Luko Svetino

Živjo, nevednost!

Luka Svetina (v sredini) gostov Odmevov, ministra Klemna Boštjančiča (levo) in Zvoneta Černača (desno), preprosto ni razumel.

Luka Svetina (v sredini) gostov Odmevov, ministra Klemna Boštjančiča (levo) in Zvoneta Černača (desno), preprosto ni razumel.
© TV Slovenija

Luka Svetina še zdaleč ni najslabše, kar se je zgodilo pod vladavino Janeza Janše in njegovega poročnika za izvedbo Uroša Urbanije na RTV Slovenija. Čeprav seveda prste srbi, da bi temu mlečnozobemu in novinarsko popolnoma neprofesionalnemu novinarju pretresli vse kosti, iz njega veje neka dobrohotnost – pač ta mladenič si samo želi biti novinar, želi si biti na ekranu, verjetno si že od malih nog želi nastopati pred kamero, verjetno je – saj ni edini – doma za svojo pisalno mizico v odsev v oknu odvodil že mnogo poročil. To njegovo željo so v SDS tako lepo opazili ter ga seveda zlorabili in mu podelili vodenje Odmevov. Zlorabili? Seveda. Pač to je najhuje: v resnici zlorabljajo te ljudi.

Ampak tukaj se naša milost tudi neha. Luka Svetina ni ne mladoleten niti ne izkazuje kakšnih drugih težav, zato mu te nedolžnosti ne moremo pripoznati. Lahko mu oprostimo njegovo mrtvo branje, njegovo neobvladovanje obrazne mimike, odsotnost kakršnekoli komunikacije z gledalcem, pač njegovo popolno netelevizičnost. Za to nam je v resnici vseeno: če bi bil sicer luciden in dober novinar, bi leta naredila svoje in bi postal tudi bolj televizičen. Pa tudi če ne bi, bi preživeli: ne bi bil prvi voditelj, ki mu to manjka, a ker je sicer profesionalec, je lahko tudi netelevizičen voditelj izjemno dober in čislan. Tako kot nas pri dobrih voditeljih ne motijo ne govorne napake ne dialekti. Ker pač obvladajo vsebino.

Ampak prav vsebina je tista, kjer je Luka Svetina tako ubog. V torek zvečer je gostil finančnega ministra Klemna Boštjančiča in nekdanjega ministra za evropske zadeve v Janševi vladi Zvoneta Černača. Pač, ko pride finančni minister, se avtor resno pripravi. A Luka Svetina se ne more. Ker ne razume niti osnovnih izrazov, ki sta jih uporabljala Boštjančič in Černač, ker ne nazadnje ne razume niti tega, kar Černač in SDS v javni razpravi oporekata vladi in bodočim proračunom. Zato lahko postavlja samo vprašanja v smislu »kako bodo ljudje to občutili«, »ali gre res za negospodarno trošenje«, »kako pa vi ocenjujete predlagana proračuna« … V Odmevih smo morali poslušati ta osnovnošolska vprašanja. Ko bi vsaj prisluhnil prispevku, ki mu ga je pripravila kolegica in je bil uvod v njegov pogovor z gostoma – a saj ga verjetno ne bi razumel.

Najbolj hecno pri vsem skupaj je bilo, da je Zvone Černač moral popravljati vsako njegovo vprašanje, ker ne samo, da ni opravil vsaj osnovnega zbiranja podatkov o proračunih za prihodnji dve leti, tudi pripomb opozicije si ni ogledal niti jih ni pravilno povzel.

Luka Svetina ne bo nikoli razumel, da je nemalo najboljših novinark in novinarjev v preteklosti zavrnilo vodenje Odmevov. Verjetno bi se mu to zdelo nekaj nenavadnega.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.