Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival tedna / Animateka

Med 28. novembrom in 4. decembrom v Ljubljani

Vojna s samorogi

Vojna s samorogi
© animateka.si

Med 28. novembrom in 4. decembrom bo v Ljubljani potekal 19. mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki bo ponudil bogat program kratkih, srednjemetražnih in celovečernih animiranih filmov, industrijsko platformo za profesionalce AnimatekaPRO, večernimi dogodki, delavnicami in razstavami. Letošnja rdeča nit je francoski animirani film, letošnja novost za najmlajše pa program Slonove TV specialke, ki bo predstavil animirane filme, narejene za televizijo.

Kot vsako leto osrednji program tudi letos predstavljajo trije tekmovalni programi: glavni tekmovalni program, program Mladi talenti Evrope in Slonov tekmovalni program. Filme so izbrali izmed 550 prijavljenih kratkih animiranih filmov - za glavni tekmovalni program jih je bilo prijavljenih 128, za program Mladi talenti Evrope 220 in za Slonov tekmovalni program 199.

V tekmovalnih programih so zastopani tudi štirje filmi slovenskih avtorjev: Legenda o Zlatorogu v režiji Lee Vučko in Damirja Grbanovića, dobitnik vesne za najboljši animirani film na letošnjem Festivalu slovenskega filma Portorož, xx Vasje Lebariča in Julija Zornika, hrvaški film Pozdrav soncu Darka Masneca, slovenskega avtorja, ki živi na Hrvaškem, in pa srbsko-slovensko-slovaška koprodukcija O denarju in sreči, katerega režijo podpisujeta Ana Nedeljković in Nikola Majdak jr..

V tekmovalnem programu Mladi talenti Evrope je največ filmov iz Nemčije, sledijo filmi iz Poljske, Estonije in Francije, velik kvalitativen preskok pa je bilo letos opaziti v filmih študentov slovenskih fakultet. V programu so s filmi zastopani Nika Karner z Univerze v Novi Gorici ter Sofiya Kruglikova in Kaja Horvat z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

V Slonov tekmovalni program pa sta vključena dva filma slovenskih avtorjev - Mišja hiša Timona Lederja in Bimberli Roka Predina.

Pregled najboljših animacij iz vsega sveta bosta predstavila Svetovni jagodni izbor in Kinotripov jagodni izbor, v najboljše animirane umetnine iz regije pa bosta gledalce popeljala Panorama in Študentska panorama. Tudi letos nadaljujejo s sekcijo Animirani dokumentarci, pa tudi s sekcijo za najmlajše z ekološko tematiko - Zeleni slon, letošnja novost za najmlajše pa so Slonove TV specialke.

Letošnja festivalska rdeča nit je francoski animirani film. V sodelovanju s festivalom v Annecyju, s šolo La Poudriere, z arhivom CNC in Slovensko kinoteko bo Animateka v več programih na ogled ponudila arhivski in polpretekli izbor najboljših francoskih animacij ter prikazala najboljše študentske filme šole La Poudriere, v programu V iskanju doma - Michelle in Uri Kranot pa bo predstavil umetnika Michelle in Url Kranot, ki delata skupaj že več kot 20 let in sta zaslovela s številnimi nagrajenimi kratkimi filmi.

Tudi dve polnočni projekciji za odrasle bosta v znamenju Francije: Kratki za odrasle - po francosko in WTF2022 sta nastala v sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma v Annecyju. V okviru fokusa na francoski animirani film pa bo predvajana francoska animirana celovečerna protikulturna klasika iz leta 1973 Divji planet Reneja Lalouxa.

Na festivalu bodo prikazali 8 celovečernih animiranih filmov:Množica severov (Koji Yamamura), Vojna s samorogi (Alberto Vasquez), Otok (Anca Damian), Psom in Italijanom vstop prepovedan (Alain Ughetto), Moja romanca z zakonom (Signe Baumane), Srebrna ptica in mavrična riba (Lei Lei), Nayola (Jose Miguel Ribeira), najmlajšim pa bo namenjen film Perlimps (Ale Abreu).

HXCAm-j2Y40

x0LBRb914cw

s4uAdZWj4Dg

Bogat filmski program bodo dopolnjevala strokovna predavanja in pogovori z avtorji v okviru platforme AnimatekaPRO, predstavitve VR in AR filmov ter več razstav.

Festivalski dogodki bodo potekali v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Dvorani Dijaškega doma Tabor in Cukrarni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.