Stanka Prodnik

 |  Mladina 3  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Blef in beda janševikov

Moramo biti res sočutni do Valentine Plaskan? Ne.

Valentina Plaskan med vodenjem ponedeljkovega Dnevnika

Valentina Plaskan med vodenjem ponedeljkovega Dnevnika
© TV Slovenija

Valentina Plaskan, voditeljica TV Dnevnika, ki so jo predstavniki SDS pripeljali na RTV Slovenija – omenimo tu le oba propagandista Janeza Janše na začasnem delu na RTV Slovenija, Uroša Urbanijo in Ksenijo Koren –, je brez dvoma edina, ampak res edina izmed vseh Janševih kadrov, ki vsaj zbuja vtis, da razume televizijski medij, in vsaj v osnovi deluje prepričljivo. Ostalo je takšna revščina, da nam njihove nekompetentnosti in intelektualne ubornosti sploh ni treba dokazovati, začenši z Igorjem Pirkovičem in Luko Svetino.

No, od SDS nastavljeno vodstvo RTV vseeno ve, da ima problem s svojimi kadri. Ve, da so, preprosto rečeno, zanič. Ve, da je na primer Igor Pirkovič na televizijskem ekranu zgolj škodljiv zanje. Ve, da ima enak problem tudi Luka Svetina. Oba dobesedno skrbita za to, da se gledalke in gledalci vsak dan in večer spomnimo, da gledamo javno televizijo, ki jo je z zlorabo zdaj že nekdanjih določb zakona o RTV Slovenija zasedla SDS. Pirkovič, Svetina in drugi uborni kadri SDS nam preprosto že sami ne pustijo, da bi pozabili na to. A prav zato Ksenija Koren in Uroš Urbanija toliko stavita na Valentino Plaskan in Nejca Krevsa, ki sta ju postavila v času zasedbe RTV Slovenija za voditelja TV Dnevnika: ker živita v prepričanju, da sta ta za javnost prepričljivejša, da nas vsaj delno uspevata zavesti, da gledamo normalno javno televizijo, ne pa pač strankarsko propagando SDS.

In zato je treba na tem mestu ponoviti: Valentina Plaskan in Nejc Krevs (on počne enake stvari, le da so ga dobili kar v hiši) sta pač človeka, o katerih vzgibih sicer ne bomo razpravljali, brez dvoma pa za oba velja, da sta zavestno sprejela nalogo SDS, da namesto novinarjev, ki so za SDS moteči in so bili politično odstranjeni, prevzameta novinarsko delo. Da, zato sta bila tja postavljena, ne zaradi svojih izkušenj ali znanja. Oba se delata, da sta zgolj sprejela delovno nalogo, da torej le opravljata svoje delo, tako kot vsak drug novinar, a to preprosto ni res. Nista le stavkokaza (pa tudi to sta, ker sta oba funkcijo sprejela v času stavke, katere prva zahteva je prenehanje političnega vmešavanja v informativni program TV Slovenija), sta predvsem politična nameščenca, ki dejansko izpolnjujeta želje politične stranke in njenih nameščencev na RTV Slovenija. Je sploh lahko mogoče iti nižje? Znotraj novinarske skupnosti in profesije pač ne.

Ksenija Koren je pretekli teden Valentino Plaskan postavila tudi za urednico TV Dnevnika, ob tem pa poslala sporočilo novinarskim kolegom – ki, ponovimo, zaradi vmešavanja SDS v delo javne televizije in radia stavkajo –, naj ji pri uvajanju v to delo pomagajo. Pomagajo pri čem? Pri uničevanju javne televizije? Pri propagandi SDS? Pri poveličevanju Janeza Janše? Pri izvajanju napadov na vladajočo koalicijo po političnih, ne pa novinarskih merilih?

Valentina Plaskan je lahko tudi čisto simpatičen človek. A v tem trenutku opravlja nizkotno delo politizacije RTV Slovenija. Temu, del česa je, se ne reče novinarstvo. Ampak navadna pritlehna politična propaganda. In za vse to se je odločila sama.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.