STA

 |  Kultura

Trst blešči ponoči / Nestabilna in zmedena meja med varnostjo in pravom

Dokumentarni film o migrantih, ki so med pandemijo covida-19 poskušali priti v Italijo in tam zaprositi za azil, a so jih vrnili na izhodišče v BiH

V Slovenski kinoteki bodo danes ob 19. uri predvajali italijanski dokumentarni film Trst blešči ponoči o migrantih, ki so med pandemijo covida-19 poskušali priti v Italijo in tam zaprositi za azil, a so jih vrnili na izhodišče v BiH. Projekcijo je pripravil Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja.

Film, ki so ga režirali Andrea Segre, Stefano Collizzolli in Matteo Calore, je bil januarja prikazan na filmskem festivalu v Trstu. Režiserji so ga opisali kot film o nestabilni in zmedeni meji med varnostjo in pravom, kjer tekmovanje med evropskimi vladami za zmanjšanje števila migrantov sili oblasti, da izumijo nove postopke, spodbijajo ustavne omejitve in ustvarjajo napetosti med različnimi oblastmi v državi.

Leta 2020 in v začetku leta 2021, ko je bila vsa pozornost usmerjena v zdravstveno krizo, je italijanska policija na meji med Italijo in Slovenijo, na območju Fernetičev nekaj kilometrov stran od Trsta, ustavila migrante, ki jim je uspelo prečkati mejo. Vrnjeni so bili v Slovenijo, ne da bi imeli možnost zaprositi za azil.

Slovenska policija jih je predala hrvaški policiji v t.i. neformalnih postopkih. Ta je migrante pretepala, včasih okradla in zasledovala s policijskimi psi ter nato pregnala v BiH, izven meja EU, kjer so imeli le eno možnost - da ponovno poskusijo zapustiti BiH.

Kot so sporočili s PIC, je italijanska vlada v parlamentu več mesecev opravičevala tovrstna vračanja, vendar je sodba civilnega sodišča v Rimu prisilila italijansko ministrstvo za notranje zadeve, da spremeni svojo politiko. Tovrstna vračanja niso bila več mogoča in sporna praksa se je morala končati.

Nekaterim od 1300 migrantov, ki so jim onemogočili vstop v Italijo, je uspela vrnitev na mejo pri Fernetičih. V tamkajšnjem sprejemnem centru Casa Malala so režiserji spoznali in intervjuvali migrante, ki so prikazni v filmu. Zgodbe migrantov, ki so bili nezakonito vrnjeni, so prepletene s posnetki, ki so jih naredili migranti tekom svoje dolgotrajne poti ter z nasprotujočimi izjavami pristojnih institucij.

Projekciji v italijanskem jeziku z angleškimi podnapisi bo sledil pogovor, na katerem bodo sodelovali režiser Andrea Segre, predstavnik Italijanskega konzorcija za solidarnost Gianfranco Schiavone in predstavnica PIC Urša Regvar. Vodil ga bo Uroš Škerl.

LZm2oNKoCfM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.