STA

 |  Kultura

Murakami / Prvi roman po šestih letih

Izšel naj bi aprila

Haruki Murakami je znan po romanih, v katerih prepleta osamljenost sodobnega življenja z absurdnimi situacijami.

Haruki Murakami je znan po romanih, v katerih prepleta osamljenost sodobnega življenja z absurdnimi situacijami.
© Wikimedia Commons

Izid novega romana priznanega japonskega pisatelja Harukija Murakamija, ki bo prvi po šestih letih, je napovedan za april. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sicer pri založbi Shinchosha podrobnosti o romanu niso razkrili. Predvidoma bo najprej izšel v japonščini, prevodi bodo sledili.

V kratki izjavi v japonščini so pri založbi Shinchosha zapisali, da bo novi roman izšel 13. aprila, niso pa razkrili niti naslova niti vsebine knjige. Za AFP so zapisali, da ne morejo potrditi, kdaj bodo izšli prevodi, niti, kdaj bodo razkrili naslov knjige. Prav tako še ni znano, koliko strani bo knjiga obsegala.

Mednarodnega priznanega japonskega pisatelja Murakamija že več let omenjajo kot kandidata za Nobelovo nagrado za literaturo. Štiriinsedemdesetletnik je znan po romanih, v katerih prepleta osamljenost sodobnega življenja z absurdnimi situacijami.

Naslovnica knjige Kafka na obali

Naslovnica knjige Kafka na obali
© Mladinska knjiga

Čeprav je znan kot samotar, je v zadnjih letih navduševal oboževalce, ko je kot radijski voditelj in didžej gostil posebno radijsko oddajo Radio Murakami.

Na Univerzi Waseda v Tokiu so leta 2021 odprli knjižnico, posvečeno Murakamiju. Obiskovalci si lahko v njej izposodijo avtorjeve romane, plošče in druge z njim povezane predmete. V knjižnici je med drugim tudi replika Murakamijevega minimalističnega delovnega prostora, kavarna in celo radijski studio.

Ob izidu knjige Uboj komturja leta 2017 so glavne knjigarne v Tokiu ostale odprte tudi čez polnoč, da so si lahko nestrpni oboževalci takoj priskrbeli knjigo.

Naslovnica knjige Uboj konturja

Naslovnica knjige Uboj konturja
© Mladinska knjiga

Murakami je priljubljen tudi med slovenskimi bralci. V slovenskem prevodu so na voljo številna njegova dela, med njimi romani Kronika ptiča navijalca, Norveški gozd, Kafka na obali, Ljubi moj sputnik ter trilogija 1Q84, delo O čem govorim, ko govorim o teku, zbirka kratke proze Slon izginja in tudi roman Uboj komturja.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.