Stanka Prodnik

 |  Mladina 5  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Agent Anže Logar

Specialni efekti v času levih vlad in desne opozicije

Anže Logar je poslanec SDS, a v oddaji 24 ur zvečer je gostoval kot „neodvisno“ ime, ki povezuje in premošča razlike.

Anže Logar je poslanec SDS, a v oddaji 24 ur zvečer je gostoval kot „neodvisno“ ime, ki povezuje in premošča razlike.
© POP TV

Ves čas živimo v prepričanju, da je za obveščevalne službe najpomembneje, da se o njih in njihovem delu čim manj govori. Ko se torej vlada oziroma obveščevalna služba odloči, da bo ne samo objavila, da je ujela dva ruska vohuna, ampak medijem posredovala tudi dva meseca stare posnetke svoje obveščevalne službe, na katerih so v polmraku v avtu vidni domnevni vohuni, se normalni državljani počutimo malce hecno. Ne razumemo, kaj nam hočejo sporočiti. Ali pa Rusom. Zato smo zelo natančno poslušali, kaj sporočata zunanja ministrica Tanja Fajon in državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost Andrej Benedejčič. Za pritisk na Rusijo seveda ni šlo, ta igra se je verjetno odigrala že decembra, ob aretaciji.

In ker imamo dober spomin, smo se spomnili, da smo ta film v času premiera Marjana Šarca in njegovega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca enkrat že videli. Oddaja 24ur nas je tako 3. aprila 2019 »presenetila« z razkritjem, da zdaj se pa ve, kdo je bil tisti, ki je prisluškoval slovenskima predstavnikoma v arbitraži Jerneju Sekolcu in Simoni Drenik. »Šlo naj bi za hrvaškega obveščevalca Davorja Franića, ki je poznan tudi kot ’Mehanik Davor’ iz afere novačenja salafistov za tihotapljenje orožja. Franić naj bi imel na vesti vrsto afer in grozilnih akcij po navodilu hrvaškega vrha.« A tako kot letos tudi takrat nismo zmogli ugotoviti, kaj je namen objave. Obakrat je bila namreč objava podložena s posnetki Sove, vlada torej ne prvič ne drugič ni skrivala, da stoji sama za to objavo. Kaj so takrat z javno objavo sporočili Hrvaški? Kaj so tokrat z javno objavo sporočili Rusom?

Poskušali smo najti to sporočilo, predvsem v nastopu zunanje ministrice Tanje Fajon v oddaji 24ur zvečer. Nismo bili uspešni. Imeli smo občutek, da so vse skupaj dali v javnost samo zato, ker niso zmogli molčati, in jim je zgolj tako narasel adrenalin, ker pač agenti in obveščevalne službe.

V nadaljevanju ponedeljkove večerne oddaje je Uroš Slak poskrbel, da smo obstali v občutku ponovitve. Priča smo bili namreč nadaljnjemu ustvarjanju lažnega tretjega, novega Zbora za republiko, torej še ene od Janševih »neodvisnih« organizacij. Tokrat je ta neodvisni tretji Anže Logar. POP TV prav nič ne moti pri tem, da je Anže Logar čez dan poslanec SDS, v prejšnji vladi zvesti zunanji minister Janeza Janše, propagandist Madžarske in Višegrada, ampak na POP TV je pa neodvisni tretji, človek, ki povezuje, mož, ki je dokazal, da premošča razlike, politik, ki ima dovolj razdorov v družbi. A res? Saj govorimo o poslancu SDS, kajne?

V naslednjih dneh se bo v 24ur zvečer verjetno najprej pojavil nepogrešljivi Joc Pečečnik ter podprl Anžeta Logarja in njegovo »neodvisno« pobudo, nato pa verjetno sledi še dvojec Marjan Batagelj in Ivo Boscarol, »naključno« pa se bo oglasila tudi ameriška gospodarska zbornica.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.