Iztok Sitar

 |  Mladina 5  |  Kultura

Dobrodušni viking

Petdeset let Hogarja, enega najboljših humorističnih stripov 

Dik Browne je Hogarja, debelušnega bradatega Vikinga, ustvaril po svoji podobi.

Dik Browne je Hogarja, debelušnega bradatega Vikinga, ustvaril po svoji podobi.

Ko je bil Dik Browne, njegovo polno ime je sicer Richard Arthur (1917–1989), star 55 let, je imel za sabo lepo, zavidanja vredno stripovsko kariero. Pravzaprav se je njegova zgodba o uspehu začela, ko ga je leta 1954 poklical Mort Walker (1923–2018). Ta je štiri leta prej ustvaril strip Beetle Bailey o lenem in zabušantskem vojaku, ki venomer išče in, jasno, tudi najde način, da se izogne svojim dolžnostim. Strip je sovpadal z začetkom korejske vojne in je bil zelo priljubljen med širšim stripobralstvom, saj se je norčeval iz vojaških častnikov, vojaškega drila in vojske nasploh. Ko se je julija 1953 korejska vojna končala, je Morta zaskrbelo, da se bo s tem končala tudi popularnost (proti)vojnega stripa, zato se je hotel finančno zavarovati. In kaj je v Ameriki bolj stalnega in tradicionalnega od družine?! Tako se je lotil humorističnega stripa o povprečni ameriški družini srednjega razreda, katere glavna protagonista sta zakonca Hi in Lois s štirimi otroki. Ker pa je hotel sam še vedno risati Baileyja, se je odločil, da bo pisal zgolj scenarije, likovni del pa prepustil kakšnemu mlajšemu kolegu. Poklical je šest let starejšega Dika Browna, ki je takrat za skavtski magazin politično nekorektnega imena Boys’ Life risal skavtski strip Tracy Twins, ker pa je revija izhajala zgolj enkrat na mesec, je imel več kot dovolj časa za nov projekt. »Itak!« je rekel stari Dik.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.