Izak Košir

 |  Mladina 8  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Tatiana Kocmur

Tatiana Kocmur
© Osebni arhiv

Rdeče zore, različna prizorišča, Ljubljana

02/03—12/03

Bliža se že 24. mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore, ki že od samih začetkov predstavlja delo ustvarjalk in aktivistk, ki delujejo na območju Metelkove mesta, k sodelovanju pa vabijo politično sorodne avtorice z Balkana in od drugod. V okviru festivala bodo že tradicionalno podelili nič kaj laskavo nagrado bodeča neža, ki jo vsako leto prejme avtor najbolj seksistične izjave, sicer pa bodo pester program letos odprli v Galeriji Alkatraz z umetniškim performansom Tatiane Kocmur The Following Body, ki raziskuje zgodovinske in aktualne probleme telesnega, spolnega in psihičnega nasilja. Na mednarodni dan žensk, 8. marca, pa bo ob 16. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani tudi protest Proti patriarhatu. Več na rdecezore.org.

konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema, Cukrarna, Ljubljana

Odprtje 02/03 ob 11. uri

Projekt konS je v dobrih treh letih ustvarjalnega zamaha postavil temelje možnega umetnostnega ekosistema na področju sodobne raziskovalne umetnosti, ob svojem zaključku pa njegovi snovalci, sedem organizacij iz vse Slovenije, pripravljajo obsežno razstavo tistega, kar so v tem času ustvarili. Ob petnajstih raziskovalno-umetniških projektih, ki so zasnovani na presečišču znanosti, tehnologije in družbe, si bomo lahko ogledali tudi performanse, tu bodo še raziskovalne delavnice za otroke in odrasle, pa konferenca, okrogle mize in pogovori z umetniki. Več o programu na kons-platforma.org.

Jimmy Barka Experience, Hangar Teatri, Trst

24/02 ob 20.30

Zasedbo Jimmy Barka Experience (JBE) sestavljajo Marjan Stanić na bobnih ter Borka in Bakto na gramofonih. Gre za projekt treh veteranov slovenske glasbene scene, s katerim se skušajo izogniti vsem pastem pričakovanj ustaljenih navez didžej-glasbenik in se tako odmikajo od dokaj linearne ideje inštrumentacije na didžejevsko podlago. Sami pravijo, da se muziciranja lotevajo kot ustroj enakopravnih vlog in nalog. Tako nastaja kolaž raznovrstne godbe – od funka, brejkov, afra pa vse do balkanskih izrazov in rocka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.