Stanka Prodnik

 |  Mladina 10  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Kako je poslanka Svobode Mojca Pašek Šetinc »zmlela« poslanko SDS Jelko Godec

Malo smo uživali

Voditelj Uroš Slak ter poslanki Jelka Godec in Mojca Pašek Šetinc v oddaji 24ur zvečer

Voditelj Uroš Slak ter poslanki Jelka Godec in Mojca Pašek Šetinc v oddaji 24ur zvečer
© POP TV

Jelka Godec je podpredsednica SDS in njena poslanka, zmerno nasilna sogovornica, ki si res vedno vzame besedo, a govori ob tem izjemno organizirano in tudi premočrtno, da jo je težko prekiniti, z grimsovsko samozaverovanostjo in prepričanostjo pa ji uspe pogosto zavzeti televizijski prostor. Zna s kamero, bi lahko rekli. Veliko govori, navaja podatke in navidezna dejstva, nepoučenemu se hitro zazdi, da ve, o čem govori, in sploh ne podvomi več o njenih navedbah. Te so pač – tako je to v SDS – le stvar prepričljivosti izreke, ni pomembno, ali res držijo. Gre prav za nekakšno šolo nastopanja, ki jo v SDS gojijo, verjetno prihaja iz ZDA, saj je prav fascinantno, kako zelo podobno nastopajo skrajni desničarji po vsem svetu.

Zato je bilo kar nekako užitek gledati dvoboj med nekdanjo televizijsko novinarko in današnjo poslanko Svobode Mojco Pašek Šetinc ter Jelko Godec v ponedeljkovi oddaji 24ur zvečer – celo voditelj Uroš Slak je užival, ko si je poslanka Svobode tako zlahka jemala minute, ob tem pa samozavestno rezala na trakce svetobolje Jelke Godec, ki ga je ta demonstrirala ob ukinitvi muzeja pomladnih osamosvojiteljev oziroma muzeja Janeza Janše. Ker za to pač gre pri tem muzeju: za čisto pravi mavzolej, kot je ušlo kar poslanki Godec – ah, kako je človeška psiha nesramna – Janezu Janši, ki se mu ga je želelo postaviti za živa. No, bodimo natančni: ki si ga je kot predsednik vlade hotel postaviti sam, in je izvedbo naročil kulturministru Vasku Simonitiji. Kar aboten projekt, moramo priznati, ki pa tudi jasno kaže, s kakšnim človekom imamo opravka.

Mojca Pašek Šetinc je v svojem novinarskem življenju naredila toliko dokumentarcev, okroglih miz in intervjujev in prispevkov o tem zgodovinskem obdobju, ne nazadnje je pripravila celo serijo oddaj o osamosvojitvi in družbenem vrenju osemdesetih, da je v svojem nastopu z lahkoto pokazala, kako si poskušata SDS in njen vodja prilastiti dogodke in zgodovino. Ja, ko se je vse skupaj začelo, demokratično vrenje, je Janša še hodil s partijo v Jajce. In poslanka Svobode o tem preprosto veliko ve in si znanja, ki ga ima, pač ne da vzeti. Jelka Godec je tako le vila svoje ročice, tarnala, kako je ne dopustijo do besede, a dejansko ni imela nobene možnosti. A tudi Slak je lahko le ugotovil, da Mojca Pašek Šetinc pač ve, kaj govori, da je to, kar navaja, dejansko zgodovina Slovenije – ker tudi Slak veliko ve – in jo je lahko le pustil, da je povedala čisto vse.

In v tem se tudi skriva odgovor na vprašanje, zakaj SDS na TV Slovenija pošilja vojščake, katerih skupna značilnost je, da tako malo vedo – začenši z Valentino Plaskan, njihovo novo zvezdo, ki zdaj ne nastopa več samo kot voditeljica in novinarka, ampak že kar kot gostja v lastnih oddajah – ker pač le take nevedne in preproste duše verjamejo v Noriško kraljestvo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.