Stanka Prodnik

 |  Mladina 11  |  Kultura  |  TV

Jezus, pomagaj / Gledali smo intervju Jožeta Možine z Žigo Turkom in lovili sapo

Ne vemo, kaj nas bolj preseneča – navdušenje Jožeta Možine nad Žigo Turkom ali navdušenje Žige Turka nad Žigo Turkom

Žiga Turk in Jože Možina v oddaji Intervju

Žiga Turk in Jože Možina v oddaji Intervju
© TV Slovenija

Ne vemo, kaj nas bolj preseneča – navdušenje Jožeta Možine nad Žigo Turkom ali navdušenje Žige Turka nad Žigo Turkom. Žiga Turk se nam je v oddaji Intervju najprej predstavil kot inženir – in veste, tega sveta ne bi bilo brez inženirjev. Midva bi sedela v jami, če ne bi bilo inženirjev, je razložil Žiga Turk. Saj je navrgel še nekaj floskul o svojih nasvetih študentom in tako bi se tudi nadaljevalo, če Jože Možina ne bi bil propagandist, kar malce nepotrpežljiv, ki vsakič znova hoče čim prej preiti v fazo intervjuja, kjer se obdelujejo politični nasprotniki Janeza Janše. Vsak novi intervjuvanec Jožeta Možine mora namreč dobro in odločno nažigati po političnih nasprotnikih SDS. Možina jim daje predložke, enkrat z leve, enkrat z desne, profesor, glavca, evo žoge! No, Žiga Turk je svojo nalogo strelca na gol briljantno opravil, en-dva-tri zabil je gole, Roberta Goloba pa raztrgal na prafaktorje. In potem sta prešla v božje kraljestvo. Ne šalimo se.

Turk je velik oboževalec Friedricha Hayeka, s svojimi psihološkimi analizami družbe pa bi bil predvsem rad nekakšen slovenski Jordan Peterson. No, bil bi rad popularen. Rad ima Petersonove teze, vse mu je zdaj jasno, rad tudi pomaha z nekim novokrščanstvom, rad pa se postavlja s konservativnimi izjavami o ženskah in homoseksualcih ter ljudeh, ki se postavljajo v vlogo žrtve, ker jim je očitno tako najbolj udobno in dobro.

Socializem je deviacija, razložljiva s krščanstvom. Kaj namreč počne socializem? Temelji na zavisti, na enem od sedmih naglavnih grehov človeštva! Woke je seveda nevarna ideologija po Turkovo, LGBT prav tako, tudi opolnomočena ženska je ideologija. Oziroma kot pravi Turk: »Woke ideologija je pankrt med krščanstvom in biološkimi instinkti.« Je res rekel pankrt, je res uporabil to staro krščansko označbo za nezakonskega otroka? Seveda je. A Turk gre naprej: woke je delanje žrtev iz vsakega. Gejem govori, da so žrtve. Ženskam govori, da so žrtve. In s tem pridobiva sledilce. Vsi hočejo biti žrtve, ker je to v naravi ljudi. A ne samo to: ob tem pa woke še spodbuja pohoto in – evo socializem v preobleki – zavist. In ta pohota in zavist teh namišljenih žrtev potem spodbujata jezo. »Ker če si woke, moraš biti jezen na heteroseksualne pare, ker imajo boljši sistem porok kot ti.« Ni torej problem, da imajo ljudje različne pravice. Narobe je, da so nekateri jezni, ker imajo manj pravic. Saj res, kaj je tem ljudem?

A to ni bil vrhunec. Žiga Turk je šel naprej. In prešel s sedmih smrtnih grehov na deset božjih zapovedi. A ena je za Turka tista ključna, četrta namreč: Spoštuj očeta in mater. Ker le ta božja zapoved ima vejico (kako inženirska pripomba, smo se nasmejali), in za vejico pride: »… da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji.« In na tej točki se je seveda Turk vrnil spet k deviantnim zavistnežem in pohotnim žrtvam. In nam razložil vse. Veste, zakaj to počnejo ti deviantni ljudje? »Ker hočejo nazaj v kameno dobo.« To je citat. A ne samo to: skozi stoletja se je oblikovalo, da je najbolje, da imajo ljudje enega partnerja vse življenje. To je pač najboljše. In kako to vemo? V tistem je Žiga Turk izstrelil: »Ker zato ne živimo več v votlini!« Ja, monogamija in inženirstvo sta nas rešila hladne votline, zdaj vemo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.