Stanka Prodnik

 |  Mladina 16  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Pavel Rupar na TV Slovenija

Je komu res še mar? Slabo novinarstvo ni tudi neučinkovita propaganda.

Pogovor Pavla Ruparja in Jožeta Možine v oddaji Intervju

Pogovor Pavla Ruparja in Jožeta Možine v oddaji Intervju
© TV Slovenija

Na dan, ko se je prvič pojavil v medijih kot organizator upokojenskega gibanja SDS, je bilo jasno, da bo Pavel Rupar tudi gost v nedeljskem Intervjuju pri Jožetu Možini. Tako predvidljivo je, pri Možini že leta nastopajo samo še ljudje, ki pripadajo SDS oziroma so del njenega obzorja duha, zdaj pa to propagando za Janšo počne še toliko bolj očitno in bojevito.

A verjetno je tudi Možina že opazil, da njegovi intervjuji s propagandno linijo SDS in Janeza Janše nikogar res več ne ganejo – ker jih razen fanatičnih gledalcev iz SDS res nihče več ne gleda, nihče jih več ne jemlje resno, celotna država ve, da je to le še propagandni program stranke SDS in Janeza Janše. In to velja tudi za vse ostale promotorje SDS na RTV Slovenija: Nejca Krevsa, Valentino Plaskan, Luko Svetino in druge. Celotna Slovenija točno ve, kaj so, kaj počnejo, kdo jih je nastavil in kakšen je njihov cilj. Celotna država bere med vrsticami, tako kot je brala v osemdesetih, posluša s pretanjenim ušesom v vednosti, da gleda propagando, in si prevaja sporočila, ki jih pošilja SDS skozi te svoje osebke v javnost. In to je vse: lahko počnejo, kar hočejo, a v Sloveniji vsi, z volivci SDS vred, vedo, da ko preklopijo na informativni program TV Slovenija, gledajo partijsko televizijo. Mar ni neverjetno, da ta Janševa bratovščina na TV Slovenija tega ne vidi in razume? Ljudje, ki se toliko ukvarjajo s komunizmom, se iz zgodovine niso ničesar naučili: namreč tega, da komunistom, ki jih tako zvesto posnemajo, propaganda ni uspevala, pa so veliko bolj nadzorovali medije, ker so ljudje prepametni, da kot ovce ne bi prepoznali, da jih kdo vleče za nos.

O Ruparjevem intervjuju ne bomo zapisali prav nič vsebinskega. Ne bomo se zgražali. Ne bomo se čudili. Preprosto zato, ker je ta rubrika namenjena novinarstvu in medijem, to, kar počnejo Urbanija in ostali, pa je propaganda.

Lahko torej zgolj zamahnemo z roko in se celo posmejimo? Ne. Če je nekaj slabo novinarstvo, to ne pomeni, da je to tudi neučinkovita propaganda. Pač takšna, kot je propaganda skrajne desnice povsod, grozljiva in predvidljiva, a učinke na družbo ima, jo zastruplja, greni, družbo dela slabšo. Četica na TV Slovenija, ki je zdaj že četa, res skrbi za to, da se nam TV Slovenija vse bolj gabi, kar je na dolgi rok slabo, saj je težko obrniti takšen tok. A ne gabi se nam samo nacionalna televizija, ampak nam zasmehovanje in izživljanje nad politiko in družbo vseeno počasi lezeta pod kožo, vsak dan za en odtenek, sporočilo, da so vsi malce klovni in bedaki, se počasi prijemlje. In to je tudi njihov namen. In to je tudi njihov politični cilj, kot vedno pri politični propagandi: ni pomembno le to, koliko ljudi podpira SDS, še pomembneje je, da se vsem drugim začne politika upirati. Skrajna desnica vedno gradi na tem, da ljudem priskuti politiko, da torej ne gredo na volitve, da jim grejo na živce vsi, politika kot taka – vsak, ki ga ti ljudje pripravijo, da ne gre več na volitve, bo s tem namreč okrepil SDS. Kot rečeno: ne gre za novinarstvo, znotraj propagande smo.

Vsak gledalec, ki ga TV Slovenija za vedno izgubi, je za SDS, Urbanijo in Možino zmaga.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.