Dora Trček

 |  Mladina 19  |  Kultura

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Palestina, 2001 (Nenadoma se je stemnilo)

Palestina, 2001 (Nenadoma se je stemnilo)
© Meta Krese

Ste prišli, da boste ostali?, Mestna galerija, Ljubljana

18/05 — 20/08

Fotografinja in novinarka Meta Krese po odprtju razstave o begunkah iz Srebrenice v ljubljanski Galeriji Alkatraz (na ogled do 28. maja) v prestolnici pripravlja še eno razstavo, ki bo hkrati najobsežnejša predstavitev njenih fotografskih serij ali ciklov. Nanjo je umestila dokaj osebne fotografske pripovedi iz življenja migrantov. Zanimajo jo ljudje različnih spolov, starosti, družbenih razredov, ki so se selili in se selijo po svetu, znotraj Evropske unije, Slovenije in še širše, tako danes ali včeraj. To pa zahteva veliko druženja z njimi, fotografskega raziskovanja ter analiziranja socialno družbenih ter kulturnih okolij.

Gašper Kunšič: Heimat Camp, Galerija Škuc, Ljubljana

12/05—11/06

Gašper Kunšič (1992), vizualni umetnik mlajše generacije, ki živi in dela na Dunaju in v Frankfurtu, si na samostojni razstavi v ljubljanski Galeriji Škuc prilašča vizualne reference slovenskega podeželja, ki jih je doživel kot otrok, ter folklorne motive in popkulturo nekdanje Jugoslavije. Z intervencijami in deli bo ustvaril ambiente, ki preobražajo tradicionalno in ustvarjajo nov (folklorni) svet za tiste, ki ne pripadajo. Po besedah avtorja obrazstavnega besedila Jureta Kirbiša umetnik na razstavi »ustvari prostor, podobo in formo dóma po lastni meri in zastavlja vprašanje: Komu pripada ljubezen do domovine?«.

Pesem ptic v drevesnih krošnjah, Stolp Škrlovec, Kranj

12/05 in 13/05 ob 20. uri

Drama Jake Smerkolja Simonetija v režiji Ivana Lobode, v kateri nastopata Vesna Jevnikar in Gašper Lovrec, je medgeneracijski dialog o ljubezni, osamljenosti, žalosti in (kaotičnem) svetu. Po premierni uprizoritvi, ki je bila 11. maja, bo v Stolpu Škrlovec drama doživela še dve ponovitvi, in sicer v petek in soboto, 12. in 13. maja. Gre za magistrsko produkcijo besedila, ki je bilo na 53. Tednu slovenske drame nominirano za nagrado za mladega dramatika, uprizoritev pa je nastala v sodelovanju med Prešernovim gledališčem Kranj in AGRFT.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.