Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Varen kraj

Film, ki ga je hrvaški režiser posnel po travmatični osebni izkušnji in v njem odigral glavno vlogo

Na Kinodvorišču v Atriju Slovenskih železnic bo 12. junija ob 21.30 premiera filma Varen kraj, ki ga je hrvaški režiser Juraj Lerotić posnel po travmatični osebni izkušnji in v njem odigral glavno vlogo. Zmagovalec ljubljanskega in sarajevskega filmskega festivala ter dobitnik nagrade za najboljši prvenec v Locarnu.

Damir in Bruno sta brata. Damir je pravkar poskušal narediti samomor, a mu ni uspelo. Zdaj se mama in Bruno trudita zaščititi Damirja ne le pred njim samim, ampak tudi pred vse prej kot sočutnim sistemom v podobi nesramnih in sumničavih policistov ter brezosebnega, pogosto celo arogantnega zdravstvenega osebja.

"Bratova duševna motnja in smrt sta me soočili s stvarmi, ki so mi bile do tedaj neznane in nepredstavljive. Ko sem nato na dogajanje pogledal z metapozicije, kot avtor, sem bil na neki način celo fasciniran, da je takšna groza sploh mogoča. Da lahko vse tako hitro in tako radikalno uide izpod nadzora ter da se to zgodi brez kakršne koli napovedi ali opozorila. Scenarij sem začel pisati kot odziv na to spoznanje. Groza je lahko navdihujoča, če je nekaj novega. Moja osnovna želja je bila posneti film o smrti in nemoči. Prikazati sem hotel smrt, ki je tiha; norost je tiha, pride ob neprimernem času. Iskal sem formo, ki bi bila tiha, in kmalu ugotovil, da želim vse dogajanje zgostiti v štiriindvajset ur. S tem sem dosegel, da liki niso imeli predaha: zgodba jih vleče in melje, padajo iz ene situacije v drugo. To poudari občutek nemoči, ki smo ga doživljali takrat," je o filmu zapisal režiser.

LhUoZLYzEi0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.