Stanka Prodnik

 |  Mladina 30  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Malce zagatno za novinarsko skupnost je, ko Tina Gaber opravi njeno delo in predstavi sistemsko korupcijo

Nutrije

Tina Gaber na predaji peticije proti poboju nutrij pristojnemu ministrstvu

Tina Gaber na predaji peticije proti poboju nutrij pristojnemu ministrstvu
© Janez Zalaznik

Ko se je v javnosti pojavil viralni posnetek aktivistke za pravice živali in partnerice premiera Roberta Goloba, v katerem je s pravniško natančnostjo razložila, da obstajajo tudi na področju urejanja okolja lobiji, ki povezani z javnimi službami predvsem dobro služijo in zaslužku katerih so javni razpisi pisani na kožo, so novinarji po vseh medijskih hišah kar malo onemeli: pač neprijetno je, ko nekdo, iz katerega bi se rad predvsem ves čas malce norčeval in nad njim vihal nos, opravi tvoje delo – in to še natančno in dobro. Tina Gaber je s svojimi prijatelji in sodelavci namreč naredila prav to: pokazala je, da je odstrel nutrij za nekatere – ki se seveda vedno znova predstavljajo kot veliki zaščitniki živali – predvsem dober posel, s katerim bodo veliko zaslužili. Kot ne bi videli tega že pri medvedih, kjer je najprej skupina lovcev naredila paniko, nato pa je ta ista skupina ljudi posredno dobila dovoljenje za odstrel medvedov. A odstrel ne gre po konceptu »odstrelili bomo medvede, ki ogrožajo življenje in delo ljudi«, ampak po konceptu povpraševanja po medvedih kapitalcih, ki jih bodo najlaže prodali turističnim lovcem, ki so za veliko medvedovo glavo pripravljeni odšteti največ evrov.

In pri nutrijah je žal enako, nam je pokazala Tina Gaber, odločevalci pa so le molčali po njenem razkritju – zelo molčali. Študije, razpisi, odstrel, vse se odvije znotraj iste skupine ljudi, razporejenih malce v javnih službah, malce pa v zasebnih združbah. Vse skupaj je en velik biznis, tudi pri nutrijah hitro pridemo do pol milijona evrov, ki pa ga seveda plača država oziroma davkoplačevalci.

Kako naj torej sploh zaupamo, da ti ljudje sprejemajo strokovne odločitve – ko pa jim na koncu vedno zacinglja v žepih suknjičev? Verjetno res večina državljanov, ki prihaja v stik z vse številnejšo populacijo nutrij, nima resnih zadržkov pri njihovi bolj ali manj humani odstranitvi, a kaj, ko ne vemo več, kaj je res oziroma ali se odstranjujejo zaradi zaslužka ali zaradi ohranjanja naravnih habitatov v ravnotežju.

Voditeljica in sicer dobra novinarka Janja Sodja se v torkovi oddaji 24 ur seveda ni mogla izogniti temu, da bi najprej opozorila na to, da je pri zbiranju skoraj 25.000 podpisov proti odstrelu nutrij sodelovala tudi premierova partnerica Tina Gaber – na POP TV seveda zanjo uporabljajo izraz izbranka premiera Goloba, umestitev je »pomembna« –, se je pa novinarju Tadeju Grešovniku uspelo popolnoma izogniti razkritju Tine Gaber o povezanih osebah in sistemski korupciji pri odstrelu nutrij. Namesto tega je velik del prispevka namenil temu, da je pokazal, da je Tina Gaber zamudila samo predajo podpisov, seveda so jo pri tem snemali in jo osmešili. Saj ne, da imamo kaj proti temu, a kaj, ko vemo, da vse to počnejo le za to, ker želijo Tini Gaber odrediti njeno mesto. Saj veste, partnerice premierov in predsednikov naj molčijo, ko pa govorijo, naj govorijo o družini in o tem, kako gara njihov partner – takrat je svet v ravnovesju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.