Stanka Prodnik

 |  Mladina 37  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Kaj z Evropsko unijo?

Dan pred nagovorom predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen je bila na TV Slovenija oddaja Globus. Dobra ideja.

Adrijan Bakič in nemška poslanka Zelenih Ska Keller v oddaji Globus

Adrijan Bakič in nemška poslanka Zelenih Ska Keller v oddaji Globus
© TV Slovenija

Z veseljem je gledati oddaje, ki jih pripravlja danes že uveljavljeni zunanjepolitični novinar Adrijan Bakič. Že zaradi stila, jezika, bontona, natančnosti – Bakič ima vse odlike stare zunanjepolitične redakcije TV Slovenija. In tajming oddaje o prihodnosti Evropske unije je bil izbran dobro, dan pred urbi et orbi zadnjim nagovorom predsednice Ursule von der Leyen »evropskim ljudstvom«. Naslednje leto ob tem času bo namreč že izvoljena nova sestava evropskega parlamenta, komisija pa bo morda imela že novega predsednika oziroma predsednico. Zakaj morda? Ker so politična razmerja v Evropski uniji iz mandata v mandat bolj zapletena, rdeče-črna koalicija pa vsak mandat izgubi malo moči. Rezultat vsakih naslednjih evropskih volitev je bolj obremenjen z rastjo skrajne desnice po vsej Evropi. Le čestitali smo torej lahko avtorjem oddaje – dejansko je zadnji govor predsednice komisije lahko razumeti kot neuradni začetek predvolilne kampanje.

Ampak Globus se je začel hecno. S prispevkom iz Beograda, torej iz nečlanice Evropske unije, kaj si mislijo Srbi o Evropski uniji in širitvi. Je tema širitev ali Evropska unija kot taka? Saj je bil prispevek Boštjana Anžina čisto korekten – samo premlet, prežvečen in nepovezan z napovedano temo. A šlo je samo še navzdol: v maniri notranjepolitične redakcije TV Slovenija smo tako izvedeli, da se bo v tej oddaji o prihodnosti Evropske unije Adrijan Bakič pogovarjal le s poslanci strank evropskega parlamenta.

Saj ne, da nas poslanci ne zanimajo, sploh ker ni šlo za slovenske poslance, ampak ne v tem trenutku, ko se začenja nova volilna kampanja. Vseeno smo prisluhnili medlemu Litovcu Andriusu Kubiliusu in patetičnemu Portugalcu Pedru Marquesu – ki res ne spadata med analitične poslance ljudske stranke oziroma socialdemokratov. A tudi njiju je Bakič spraševal največ o širitvi. Razumemo, da je širitev tema slovenske državne politike, ne razumemo pa, zakaj bi tej agendi morali slediti tudi novinarji.

A tako se je samo nadaljevalo: Igor E. Bergant je povzel rezultate spomladanskega Eurobarometra. Dobro, mašilo, smo si rekli, podlaga za pogovor. A se to ni zgodilo. V naslednjem prispevku je nova dopisnica iz Nemčije Maja Derčar naredila povzetek stanja v Nemčiji, primerjala Nemčijo in Francijo. Spet je šlo za korekten prispevek, a lahko bi bil objavljen v katerikoli oddaji, ne pa v analitičnem Globusu. Naslednja gostja, Ska Keller, nemška poslanka Zelenih, je bila osvežitev, saj gre za eno bolj neposrednih poslank v evropskem parlamentu, tudi analitično je pred kolegoma Kubiliusom in Marquesom. A žal je tudi ona ostala na plitvini, ker so bila pač vprašanja Adriana Bakiča tako korektna in neboleča.

Še vedno smo upali, da nas čaka vsaj en analitični pogovor, nekaj svežega in novega. A se to ni zgodilo. Oddaje je bilo pač konec.

Kakšna škoda.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.