Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Srečno naključje

Komična refleksija o tem, kako usoda in sreča krojita naša romantična razmerja

Od 21. novembra bo v Kinodvor na ogled film Srečno naključje. v katerem se režiser Woody Allen poklanja Parizu in francoski kinematografiji. Petdeseti film Woodyja Allena je komična refleksija o tem, kako usoda in sreča krojita naša romantična razmerja.

Fanny in Jean sta na zunaj videti kot idealen par. Sta poročena, lepa, poklicno uspešna, medsebojno zaljubljena, za nameček pa živita v čudovitem stanovanju v prestižnem delu Pariza. Toda nekega dne Fanny na ulici po naključju sreča Alaina, nekdanjega sošolca iz srednje šole, ki je bil kot najstnik zaljubljen vanjo in še vedno ne skriva simpatij do nje. Fanny je sprva zadržana, a jo nepričakovano srečanje prisili, da na novo razmisli svojo življenjsko sliko. Ko se z Alainom dobi še drugič in tretjič, se stara prijatelja začneta vse bolj zbliževati.

"Mislim, da ima naključje veliko večjo vlogo, kot smo si pripravljeni priznati – radi mislimo, da bomo lahko s trdim delom, predanostjo in disciplino svoje življenje imeli pod nadzorom. Vendar to drži le deloma, pa čeprav je misel morda nekoliko zastrašujoča. Preprosto obožujem mesta, podobno kot režiserji, ki se zaljubijo v glavne igralke. New York že leta romantiziram. Če gledate New York Spika Leeja ali Martina Scorseseja, lahko vidite, da se moj zelo razlikuje od njunega. Enako je s Parizom, ki ga gledam skozi rožnata očala. To pomaga, če snemaš zgodbo o umoru. Srečno naključje je kriminalka, resna zgodba o zločinu in kazni. S kančkom romantike, seveda," je zapisal režiser.

LHSPCOJa86I

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.