Stanka Prodnik

 |  Mladina 2  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Marcel se vrača

Kaj se RTV Slovenija lahko nauči od vlade Roberta Goloba?

Marcel Štefančič, jr. je po ukinitvi Studia City gostil njegovo uporniško, gledališko različico, Studio 9. maj.

Marcel Štefančič, jr. je po ukinitvi Studia City gostil njegovo uporniško, gledališko različico, Studio 9. maj.
© Borut Krajnc

Januarja se na TV Slovenija vrača Marcel Štefančič, jr., najbolj znani honorarni sodelavec TV Slovenija, sicer pa novinar tednika, ki ga pravkar berete. Naj zapišemo še enkrat: vrača se Marcel Štefančič, jr. Ne vrača pa se oddaja Studio City.

Težko bi rekli, da se je novo vodstvo RTV Slovenija res trudilo, da bi obudilo oddajo Studio City – pa čeprav je to tista oddaja, ki jo je Janez Janša zapovedal ukiniti, njena vrnitev bi bila torej simbolna in pomembna. Današnji vodilni so v času janšizma ves čas govorili, da bo to ena prvih stvari, ki jo bodo naredili. Ampak jim že takrat nismo verjeli. Iz več razlogov. Najprej zato, ker je Studio City oddaja, ki je bila vedno malce preveč samosvoja in avtonomna – vsem vedno malce trn v peti, ne le janšistom. Studio City je bil pač zunaj pravil, zunaj okvirjev, nepredvidljiv, kar je motilo tudi veliko ljudi na RTV Slovenija in zunaj nje.

Drugi razlog, da Studia City niso zmogli spet sestaviti, pa je, da od njegove ekipe ni kaj dosti ostalo. Dve leti ni kratka doba in ustvarjalci oddaje so si našli nove službe in »izzive«. In ko takšna ekipa razpade, je novo težko sestaviti – malodane nemogoče. Seveda pa ne drži, da novo vodstvo Studia City ni oživilo zaradi pomanjkanja denarja. Studio City je bila namreč tudi znotraj TV Slovenija poceni oddaja, celotno dolgoletno dobo. Če bi hoteli oživiti Studio City, bi ga. Namesto njega zdaj prihaja pogovorna oddaja Marcel, jasno je, kdo jo bo vodil, na sporedu pa naj bi bila ob istem času na istem programu kot včasih.

A zakaj smo se v podnaslovu – glede na vse povedano – spraševali, kaj se lahko vodstvo in tudi sam zavod RTV Slovenija nauči od Golobove vlade? Razočaranje je pol leta po prevzemu vodenja RTV Slovenija v javnosti že približno tako, kot je bilo razočaranje nad Golobovo vlado konec leta 2022. Zakaj? Ker so ta vlada in ertevejevci v zelo podobni situaciji, ne zaradi drugega. Oboji so dobili v vodenje »hišo«, v kateri je predhodna ekipa kršila vse standarde, odgnala pametne ljudi, zaposlila polno »svojih«, zavozila in ukinila kup projektov, začela kup novih, a slabih projektov, ki jih ni mogoče preprosto preklicati, počistila blagajno in pustila dolgove. Pri čemer je bila že pred tem hiša v slabem stanju in zavožena. Na drugi strani pa imamo gledalci (volivci) visoka pričakovanja, hočemo normalnost, hočemo, da se za nazaj stvari uredijo in pravično popravijo, hkrati pa pričakujemo, da bomo končno dobili normalno televizijo (vlado), ki jo bo veselje in užitek gledati. A to še ni vse. Stvari namreč hkrati že tečejo naprej, pričakujemo več, kot je kadarkoli bilo – tako od TV Slovenija kot od vlade. Pri čemer ne televizija ne javna administracija (torej vlada) že prej sploh nista bili ne dobri, ne kakovostni, ne progresivni – pa tudi ekipa, ki je prevzela vodenje RTV Slovenija (in vlade), na nov položaj ni prišla opremljena s pravim znanjem. Zvezdan Martić ni menedžer, nikoli ni bil – ampak od njega pričakujemo enako kot od Goloba: od slednjega, da bo razumel in obvladal politično govorico in politični prostor, od Martića, da bo vedel, kaj je vodenje in kaj krizno vodenje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.