Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Spomin

Ljubezenska zgodba, zaznamovana z zahrbtno boleznijo

V Cankarjevem domu v Ljubljani je na ogled film Spomin v režiji Michela Franca. Gre za ljubezensko zgodbo, ki je zaznamovana z zahrbtno boleznijo, zaradi katere so čustva v njej še toliko močnejša kot sicer.

V filmu spremljamo socialno delavko Sylvio, ki živi preprosto in urejeno življenje. Njen delovnik zapolnjujejo skrb za hčerko, odhod v službo in redni obiski srečanj anonimnih alkoholikov. Nekega večera se udeleži srečanja s sošolci iz srednje šole in se po nespretnem srečanju poveže z nekdanjim sošolcem Saulom. Izkaže se, da Saul trpi za obliko demence, zaradi katere njegov um niha med popolno ostrino in nenadnimi zatemnitvami. Nekaj, kar se je začelo kot lahkoten pogovor, se razvije v razmerje, ki oba zaznamuje veliko bolj, kot sta si pripravljena dopustiti.

"Želel sem posneti film o ljudeh, ki so iz nekega razloga potisnjeni v ozadje družbe. Njihova nezmožnost ali nepripravljenost ravnati v skladu s pričakovanji je pogosto zakoreninjena v dogodkih, ki obstajajo zgolj v njihovem spominu. Toda včasih prav ta marginalizacija ponuja pobeg iz senc preteklosti, priložnost za gradnjo življenja v sedanjosti. Film Spomin sprašuje, ali tem sencam lahko zares ubežimo," je zapisal režiser.

nPKE4gczS8o

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.