Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Izzivalci

Zabavna pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa

V kinematografih bo od 2. maja na ogled težko pričakovani novi film Luce Guadagnina Izzivalci. Zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, je postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.

Ambiciozna in samozavestna Tashi Duncan, nekoč čudežna deklica tenisa, zdaj pa uspešna trenerka, ne išče opravičil za svojo igro – ne na igrišču ne zunaj njega. Svojega moža Arta je iz povprečnega igralca spremenila v svetovno znanega teniškega prvaka, toda zadnje čase mu stvari ne gredo najbolje od rok. Da bi okrepila njegovo samozavest, ga prijavi na turnir challenger, dogodek na skoraj najnižji ravni profesionalnih teniških tekmovanj. Tam pa se Art znajde iz oči v oči s Patrickom, svojim nekdanjim najboljšim prijateljem in Tashinim bivšim fantom …

"O tenisu nisem vedel ničesar, toda naloga filmskega ustvarjalca je, da odkriva in proučuje stvari, ki jih ne pozna. Film mi je ponudil odlično priložnost, da raziščem, kako se dinamika želje ter dinamiki nadzora in samonadzora zrcalijo v lepoti in intenzivnosti teniške igre. Zgodbo sem zasnoval tako, da bi gledalcu ponudil čim več ‘zabave’ ob gledanju podob na platnu. Izzivalci so moja prva komedija," je zapisal režiser.

Luca Guadagnino se je rodil leta 1971 v Palermu ter na rimski univerzi La Sapienza diplomiral iz filmske zgodovine in kritike. Že s prvencem The Protagonists (1999) se je uvrstil na beneški filmski festival, mednarodni preboj pa mu je prinesel tretji igrani celovečerec Io sono l’amore (2009). Tragična ljubezenska zgodba, umeščena v zaprti krog milanske visoke družbe, ki jo je Guadagnino zasnoval z dolgoletno prijateljico Tildo Swinton, mu je po premieri v Benetkah prinesla nominacije za oskarja, zlati globus in nagrado BAFTA.

V Benetkah je bila premierno prikazana tudi Guadagninova Nemirna obala (2015), čuten, od sonca razbeljen psihološki triler s Tildo Swinton, Ralphom Fiennesom, Dakoto Johnson in Matthiasom Schoenaertsom. Sledil je film Pokliči me po svojem imenu (2017), strastna zgodba o prvi ljubezni s Timothéejem Chalametom in Armiejem Hammerjem, nagrajena z oskarjem za najboljši prirejeni scenarij. Leta 2018 je Guadagnino s Tildo Swinton in Dakoto Johnson posnel priredbo kultne klasike Daria Argenta Suspiria, štiri leta kasneje pa je za film Bones and All, kanibalsko ljubezensko zgodbo s Taylor Russell in Timothéejem Chalametom, prejel srebrnega leva za najboljšo režijo v Benetkah. Med režiserjeva pomembnejša dela sodijo tudi dokumentarci Mundo civilizado (2002), Inconscio italiano (2011), Bertolucci on Bertolucci (2013) in Salvatore: Shoemaker of Dreams (2020). 

mXTkqy2z4DM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.