Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Spati s tigrom

Poetični portret avstrijske slikarke Marie Lassnig

V Cankarjevem domu v Ljubljani bo, 16. maja ob 19.00 na ogled film Spati s tigrom, poetični portret avstrijske slikarke Marie Lassnig v režiji Anje Salomonowitz. Maria Lassnig je bila nadarjen otrok, zapuščena hči, odločna ženska, osamljena umetnica, raziskovalka notranjih svetov, opevana slikarka, ki je vse življenje iskala svoj osebni umetniški izraz. Režiserka je ustvarila film, ki je radikalno feministično delo in kot takšno daleč od tipične biografske pripovedi. V njem se odraža vizionarski pristop k umetnosti Marie Lassnig, predstavlja pa tudi koncept zavedanja telesa, tako značilen za delo Marie Lassnig.

Maria Lassnig (1919–2014) sodi med osrednje osebnosti evropskega likovnega sveta 20. stoletja, poznana je zlasti po svojih psihološko ekspresivnih avtoportretih in konceptu Body Awareness (zavedanje telesa: z introspektivnim odkrivanjem resnične narave lastnega stanja je fizična občutja izražala z uporabo umetniških medijev. Številni avtoportreti pričajo o obliki samoanalize, ki se ji je nadvse občutljiva umetnica nenehno izpostavljala. Ker je pustila osebni pečat na več umetniških smereh, velja za eno od utemeljiteljic informela v Avstriji in pionirko ženske emancipacije v svetu umetnosti, v katerem prevladujejo moški. Njeno vizionarsko delo je močno vplivalo na naslednje generacije umetnikov.

Svetovno slavo je dosegla razmeroma pozno, ko je dopolnila sedemdeset let. Velja za eno najpomembnejših avstrijskih in v svetovnem merilu prepoznavnih umetnic. Na svoji umetniški poti je ustvarila izjemno bogat slikarski in risarski opus, posvečala pa se je tudi filmskemu ustvarjanju. Njena dela so del zbirk največjih muzejev, kot so MoMA v New Yorku, dunajska Albertina in Stedelijk v Amsterdamu.

Spati s tigrom je biografski film s samosvojo obliko. Slikarko Mario Lassnig uteleša igralka Birgit Minichmayr v vseh starostih – ne glede na to, ali je stara 6, 19, 64 ali 94 let. Skozi čas se premika kot večno enaka oseba. Birgit Minichmayr vedno igra Mario Lassnig; umetniški prevod slikarkinega duševnega stanja. O Marii Lassnig pravijo, da je bila brez starosti: modra je bila že kot mlado dekle, po srcu pa je ostala mlada tudi v starih letih.

Film fizično dejanje slikanja, »videti in občutiti svet od znotraj navzven«, prevaja tudi v filmski jezik, s čimer poskuša naslikati notranji portret te izjemne umetnice. Film torej ni več zgolj biografski, ampak je evokativna, slikovita vizija o tem, da spomini in občutki niso zasidrani v času, temveč lahko kadarkoli prikličejo podobe.

Spati s tigrom pripoveduje zgodbo o prebujanju ženske, rojene leta 1919 na avstrijskem Koroškem. Odraščala je z babico in pozneje z mamo, ki jo je naučila, da ženska lahko obstaja le ob moškem. Celo avantgarda je krepila moško prevlado v družbi in umetnosti in ko je deset let mlajši Arnulf Rainer postal njen partner, je morala mlada umetnica prenašati številna ponižanja.

f-zVzciYNp0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.