Damjana Kolar

 |  Mladina 20  |  Kultura

1. zapoved: Druga godba

Tokrat že štiriindvajsetič: od 20. do 28. maja v Ljubljani

Orchestra Baobab

Orchestra Baobab
© Damjana Kolar

Glasbeni festival, na katerem se bo letos predstavilo trinajst izvajalcev iz enajstih držav, bo v Klubu CD odprla francoska zasedba Lo Cor de la Plana. Nato se bo dogajanje preselilo v Križanke, kjer bodo nastopili Vieux Farka Toure (sin Alija Farke Toureja) in Tiken Jah Fakoly, britanske postpunk legende Gang of Four, ki bi morali pri nas nastopiti že leta 1981, španski Ojos de Brujo Sound System, domača Katalena in Orchestra Baobab iz Senegala, ter na Metelkovo, kjer bodo na večeru romskega hip-hopa nastopili češki Gypsy.cz, makedonski Picikato Brass Band feat. Kemp in španski DJ Doctor Batonga!.
In kaj meni o festivalu basist Katalene Tibor Mihelič Syed? “Dejstvo, da bo Katalena na festivalu Druga godba nastopila že tretjič, bi marsikoga utegnilo napeljati k tistemu neprijetnemu občutku vračanja k istemu, k repetitivnosti. Sicer pa: tudi če ne upoštevamo tega, da se Katalena vselej prebudi na pomlad (in da je Druga godba idealna priložnost za promocijo nove plošče), gre poudariti zlasti naslednje: novo ploščo (Cvik cvak!) je zaznamovala ravno fascinacija nad peklensko repetitivnostjo rozajanske muzike, ki ne potrebuje aktualizacije, temveč zgolj prevod in refleksijo. Kajti le refleksija repeticije nas lahko (za)pelje v stanje (navidezne?) svobode. Podobno nas v občutek osvobojenosti od tvorb zvočne plehkosti vsako pomlad zmami Druga godba, ki prav tako kljubovalno vztraja in parafrazira to, kar vedno znova vznikne v umetniški užitek.”
Več na www.drugagodba.si.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.