David Verbuč

 |  Mladina 20  |  Kultura  |  Plošča

Žoambo Žoet Workestrao: Lahko je s polno ritjo celibati

2008, Zavod Radio Študent

 

Šestnajstletni glasbeni stvor Žoambo Žoet Workestrao je pred kratkim izvrgel svoj najnovejši, peti studijski album Lahko je s polno ritjo celibati, s katerim je preskočil dva razreda in z zrelostjo dosegel kreativno polnoletnost. Njegovi trije člani so že profesorji, doktorji, očetje, samostojni umetniki (ne vsi vse), ki jim je s svojo obstransko dejavnostjo uspelo ustvariti prvovrsten glasbeni izdelek. Dosežek je s produkcijsko in slogovno prečiščenostjo napovedoval že njihov prejšnji, pretežno instrumentalni album Svakog dana u svakom pogledu sve manje nazadujem (2003), ki pa ga novi presega po prepričljivosti, zaokroženosti, dovršenosti, dinamičnosti in zgoščenosti idej. Žoamboti so že na prejšnjem albumu začeli opuščati začetno punk udarnost, dekonstrukcijo in nojz kakofonijo ter jih nadomeščati s preudarnejšo, a še vedno izjemno udarno močjo, ki daje zalet njihovi inteligentno kompleksni glasbeni naravnanosti. Na novem albumu jim je uspelo doseči neke vrste ubrano kolizijo vseh svojih značilnih prvin. Brezkompromisna udarnost se je zlila s sofisticiranostjo kompozicije, odbita zafrkantskost z izrazno globino in dovršenostjo izvedbe ter avantgardnost s svojevrstno ekspresivno melodičnostjo. Zlile pa so se tudi energije vseh treh glasbenikov, tako da na plošči delujejo kot eno. To se kaže skozi kontrapunktično enakopravnost struktur in skozi izjemno suvereno enotnost izvedbe ter visoko raven kolektivne energije. Navsezadnje pa se je Žoambo Žoet Workestrao iz v glavnem instrumentalnih voda predhodnika vrnil k še vedno dadaistično nekonvencionalnim pesmim, katerih značilno operetno ter teatralično prepletanje in dopolnjevanje vokalnih ekshibicij Iva in Žorža mu daje svojevrstno in nezgrešljivo žlahtnost. Žoambo še naprej ostaja bend, ki se odziva na družbeno realnost, svojo opozicionalnost pa izraža neobremenjujoče, kreativno in zafrkantsko, vendar nič manj ostro. Produkcija albuma je izčiščena in na pravih mestih ustrezno začinjena - ravno toliko, da podkrepi nekatere pomenljive momente. Celovitost albuma vzpostavljajo trdne in močne pesmi, ki se izmenjajo z dvema instrumentalnima in obnemijo ob tamburaškem pljunku v obraz slovenski homofobiji, zadnji del albuma pa za dodatek okitita barvita in domiselna solistična izleta, Brniku v spomin izpod Ivovih in Kozja driska izpod Žorževih prstov. Novi album zasedbe Žoambo Žoet Workestrao, ki ga je tokrat izdal Zavod Radio Študent, je njen najodličnejši studijski izdelek doslej, tako rekoč tour de force slovenskega avantgardnega in eksperimentalnega rocka, ki kar kliče po nadaljevanju in nas pušča v nestrpnem pričakovanju nadaljnjega razvoja zasedbe.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.