Vanja Pirc

 |  Mladina 22  |  Kultura

Prodnikov izbranec

Kdo je novi direktor Filmskega sklada RS?

Član nadzornega sveta filmskega sklada Stane Malčič, minister za kulturo Vasko Simoniti ter dosedanji v. d. direktorja in prvi nadzornik filmskega sklada Igor Prodnik, katerega osnovna zaposlitev je sicer vodenje direktorata za medije na kulturnem ministrstvu

Član nadzornega sveta filmskega sklada Stane Malčič, minister za kulturo Vasko Simoniti ter dosedanji v. d. direktorja in prvi nadzornik filmskega sklada Igor Prodnik, katerega osnovna zaposlitev je sicer vodenje direktorata za medije na kulturnem ministrstvu
© Borut Krajnc

Filmski sklad RS je po dveh letih, ko so si njegovo vodenje podajali vršilci dolžnosti, vendarle dobil direktorja s polnimi pooblastili. Na razpis so se prijavili štirje kandidati - nekdanji vodja Celjskih kinematografov Bojan Vivod, akademska slikarka Anja Fabiani, Igor Kadunc, ki je bil v preteklosti med drugim pomočnik generalnega direktorja RTV Slovenija in finančnik na filmskem skladu, ter asistent na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti Jernej Belak. Slednji je bil prejšnji petek izbran za novega direktorja naše osrednje filmske ustanove.
Ključno vprašanje, ki si ga ob tem zastavlja filmska srenja, je, ali se bo z imenovanjem novega direktorja končala agonija, v kateri se je znašel filmski sklad, potem ko je val kadrovskih zamenjav po nastopu sedanje oblasti pljusknil tudi nanj. Začelo se je oktobra 2006, ko je nadzorni svet razrešil direktorico Ireno Ostrouško in za v. d. direktorja imenoval predsednika nadzornega sveta Staneta Malčiča. Ostrouškova je odstavitev izpodbijala na sodišču in nekaj mesecev zatem ji je uspelo dokazati, da je bila razrešena nezakonito. Nadzorni svet jo je takoj po razsodbi še enkrat razrešil, tokrat v skladu s predpisi. Ker pa je postopek na sodišču zadržal imenovanje novega direktorja, so sklad medtem vodili vršilci dolžnosti. Najprej Malčič, ki je bil hkrati prvi nadzornik in poslovodja ter je filmsko srenjo najbolj razburil s tem, ko je zavrnil predlog programa, ki ga je za leto 2007 na podlagi javnega razpisa pripravila Irena Ostrouška, in ga brez novega razpisa nadomestil z lastnim. Zaplet je za nekaj časa povsem ohromil filmsko produkcijo pri nas, med filmarji je zavrelo in Malčič je moral z obeh funkcij. Prvi nadzornik je postal direktor direktorata za medije na kulturnem ministrstvu Igor Prodnik, v. d. direktorja pa Denis Miklavčič, a se je kmalu izkazalo, da sklad v celoti vodi Prodnik. Miklavčič je moral namreč na zahtevo nadzornega sveta vladi v potrditev poslati Malčičev sporni program, čeprav se sam z njim ni strinjal. Miklavčič je sklad vodil le tri mesece, potem pa je Prodnik ob funkciji prvega nadzornika prevzel tudi položaj v. d. direktorja sklada. S tem je vodenje javnega sklada tudi uradno prevzelo kulturno ministrstvo oziroma njegov visoki uradnik. Ker pa Prodnik vodi tudi svet Viba filma, je med filmarji obveljal za nekakšnega »vladarja slovenskega filma«.

Molčeči direktor

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.