David Verbuč

 |  Mladina 22  |  Kultura

Presežki in ambicije

Druga godba 2008

Pevec Gang of Four Jon King je med nastopom uničil monitor

Pevec Gang of Four Jon King je med nastopom uničil monitor
© Miha Fras

Od prvih štirih večerov letošnje Druge godbe, na katerih sem bil, namenjam pozornost koncertoma, ki ju izpostavljam zaradi njune odličnosti. Za nameček omenjam tudi koncert kultne skupine Gang of Four, ki je pač ni mogoče spregledati.
Prvi (pred)dogodek letošnje Druge godbe je bil nastop Debashisha Bhattacharye na drsni kitari in njegovega brata Subashisha na tablah, ki se je zgodil že pred dobrima dvema tednoma v Klubu CD. Brata že od malih nog izvajata indijsko klasično glasbo, pri tem pa sta svoje igranje razvila do mojstrskih razsežnosti. To se je na koncertu odražalo predvsem skozi lahkotno suverenost briljantno virtuozne interakcije, kot da bi šlo za nekakšno glasbeno levitacijo. Ognjevitost izvajanja se je dinamično prepletala s pravo mero tankočutnosti, brata pa sta pri tem izkazovala že kar neverjetno glasbeno in predvsem ritmično sinhronost. Njuna vrlina se je pokazala tudi v tem, da sta znala indijsko estetiko učinkovito približati zahodnjaškemu poslušalcu, Debashish pa je med skladbami z elegantno duhovitostjo še dodatno očaral občinstvo.
Nič manj impresivno in mogoče še bolj neposredno je teden pozneje v nabitem Klubu CD nastopila francoska šesterica La Cor de la Plana iz Marseilla, ki združuje tradicionalno vokalno polifonijo s severnoafriškimi tolkalskimi ritmi. Izredno učinkovita mešanica, ki prepleta udarno prodornost njihovih vokalov s plesno ter na trenutke hipnotično ritmičnostjo, se je izkazala za dovršeno kombinacijo. Prava moč zasedbe pa se skriva v njihovi neverjetno doživeti izvedbi, skozi katero šesterica izžareva silovito življenjsko in praznično energijo ter svojevrstno gizdavost.
Drugi večer letošnjih drugogodbenih koncertov v Križankah je otvorila ključna britanska postpunk zasedba Gang of Four, inovatorji levičarskega funk-punka, katerih tipični zvok dandanes (pogostoma brez historične refleksije) reciklira marsikateri uspešen neo-post-punk bend. Pred nekaj leti prerojeni Gang of four se je na odru Križank izkazal predvsem bolj ambivalentno. Njegova sporočila in zvok so vsekakor še vedno oziroma ponovno izredno aktualna, vendar pa originalna člana, že priletna pevec Jon King in kitarist Andy Gill, ne premoreta več prave vitalnosti, ki bi jo potrebovala za svoj punkovsko ambiciozni nastop. Tudi izvedba in predvsem dinamika koncerta sta temu primerno nihali, poleg tega pa sta s svojo pozo in spektaklom malo najedala. V drugem delu koncerta je Gang of four vtis sicer malenkost popravil in tako uspel iztisniti iz sebe potrebni minimum, da se je publika razživela.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.