Borka

 |  Mladina 23  |  Kultura

Edo Maajka

Suvereni nastop pred odzivno publiko

Edo Maajka

Edo Maajka
© Samo Bešlagič

V petek je na letnem odru Gala hale svojo novo ploščo (Balkansko a naše) promoviral Edo Maajka. Hkrati je bil koncert tudi predstavitev njegove bosanske ekipe FM Jam, saj so ga spremljali Frenkie (ki je bil v Ljubljani napovedan že nekajkrat, a ni nikoli prišel), Hamza in Dj Soul. Pred polnim dvoriščem so speljali dinamičen nastop, ki je navdušil občinstvo.
Dogodek se je začel nekoliko zadržano, z Introm z novega albuma. Vendar pa se je moral Edo z ekipo zaradi nepričakovane odzivnosti množice hitro prestaviti v višjo prestavo. Slaba polovica nastopa je bila z zadnjega albuma, bil je dobro sprejet, nekateri so že znali besedila, vrhunci večera pa so bili, jasno, starejši hiti, kot so Pržiiii, No Sikiriki, Saletova Osveta ... Pokazalo se je, da sveže Koolaidove podlage (ta vešči zagrebški producent je sproduciral celo zadnjo ploščo) v živo ne delujejo tako kot starejši material, vendar pa je to povezano tudi s tem, da na novem albumu pač ni očitnega, konvencionalnega hita.
Odrska naveza Eda in Frenkija deluje odlično, saj sta si kot emsija povsem nasprotna. Frenkie ima izpiljen ulični slog, ki je agresiven, ritmično natančen in monoton. Edo pa meče rime bolj artikulirano, humorno, interpretativno razgibano, predvsem pa prepriča s svojo nastopaško karizmo. Dramaturško logični vložki so bili trije samostojni komadi Hamze, ki pa le je nekaj korakov za bosanskima kolegoma. V celotno dinamiko se ni vključeval edinole pristop Dj Soula, njegova funkcija je bila izključno ta, da je ob pravem trenutku spustil pravo podlago, brez kakršnihkoli vložkov ali vinilnih manipulacij. A to je pač način, kako dela Maajka, torej: ogrodje je preprosto in mu pušča veliko prostora. Da se je Edo na odru počutil dobro, pa je pokazalo tudi to, da ni ustavljal komadov po prvi kitici, kar smo v preteklosti že slišali. Koncert je trajal le nekaj manj kot dve uri (kar je za hiphop koncerte že skoraj maratonsko), ekipa pa je končala s kar dvema bisoma (kar je tudi redka praksa).
Maajka in njegov kolektiv sta poskrbela za rutinsko kvaliteten nastop, ki pa se je razvil v “nekaj več” zaradi obsega in odzivnosti publike. Koncert je tudi namignil, da ljubljanska ohlapna hiphop scena morda le ni v taki krizi, kot se zdi, in da je še zmeraj mogoče povsem uspešno izvesti take koncerte. Ampak pozor, to je bil Edo Maajka, verjetno edino ime balkanskega hiphopa, ki pritegne tako število obiskovalcev. In edino ime, ki pritegne pester konglomerat publike z vseh možnih scen in iz vseh možnih starostnih skupin.
Naj končam tako, kot je v petek končal Edo: Smrt fašizmu!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.