5. 6. 2008  |  Mladina 23  |  Kultura

Tandem KITCH ...

... o svojem projektu Living on a Border/Življenje na meji, ki se po Bologni in Ljubljani seli na Dunaj in v London

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz_bpet.jpg

© Borut Peterlin

Po podatkih organizacije Fortress Europe je od leta 1988 umrlo najmanj 12.000 ljudi (največ iz Afrike in Azije) v poskusih prečkanja meja Evrope: nekateri so se utopili v Sredozemskem morju, nekateri so se zadušili, zmrznili ali umrli od lakote in dehidracije, skriti v tovornih vozilih, nekatere so umorile mejne policije. Tako imenovani ilegalni migranti iz tako imenovanih tretjih držav so, če jim vendarle uspe priti v Evropo, podvrženi posebnemu režimu omejevanja osebne svobode, ne da bi storili kakršenkoli zločin, in so zaprti v centrih za tujce, ki se po navadi ne razlikujejo preveč od navadnih zaporov. Takšna politika radikalne separacije ne bo pripomogla k poenotenju Evrope in ‘evropskega ljudstva’, saj temelji na izključujočem konceptu nacionalne države in državljanstva ter postkolonialnem konceptu večvrednosti ‘zahodnih civilizacij’. Mar so koncepti tolerance, človekovih pravic in multikulturalizma največ, kar zmoremo?


 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.