Saša eržen

5. 6. 2008  |  Mladina 23  |  Kultura

Sobni čebelnjak

Izvirno mestno čebelarjenje

/media/www/slike.old/mladina/phudo_saa_eren.jpg

© Saša Eržen

V vsaki slabi stvari se skriva nekaj dobrega; letos je na primer verjetnost, da vas piči čebela, pol manjša kot lani. Zima in vigred naj bi namreč prepolovili slovensko čebeljo floto, ki so ji najbolj zavdali pomladni množični nenaklepni umori s pesticidi. Vse kaže, da imajo trenutno čebele veliko več šans za preživetje v mestih kot na vaseh, kjer kmetje v želji po donosnem pridelku sejejo tudi strupe. Tam pa, kjer vrtički in s tem površina za uporabo fitofarmacije v boju proti škodljivcem izginjajo, bi lahko v skrbi za obstoj medonosnic prav čebelarjenje postalo nova mestna muha. V prestolnici lahko v eni od bolj zelenih sosesk mimoidoči že nekaj časa občudujemo okno v prvem nadstropju stanovanjske hiše, preurejeno v barviti čebelnjak - primer zglednega sožitja, ko si v povsem urbanem okolju ljudje in čebele delijo streho nad glavo.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.