Stanka Prodnik

 |  Mladina 24  |  Kultura

Đorđ in Lora

O nebesih in gorskem kolesarjenju

Laura Bush

Laura Bush
© Borut Krajnc

Kamor gre Bush, s seboj pripelje izredno stanje,” so bile besede kolega Marcela v Studiu City, ko je najbolj antibushevska oddaja v Sloveniji v živo prenašala Bushev pristanek na Jožetu Pučniku. In izredno stanje ni zajelo zgolj Gorenjske in Ljubljane, vladalo je tudi v medijih. Začenši s petkovim prispevkom v 24 ur, ko so z izborom najbolj intelektualno deprivilegiranih bušizmov občinstvo opomnili, kdo nas bo obiskal. Ampak Bush se tako ali tako poslavlja, v Slovenijo je prišel praktično tik za tem, ko so demokrati potrdili svojega kandidata za letošnje volitve. Kmalu bo le še nerodni in občasno zabavni zdravljeni alkoholik, že zdaj pa mu je povsem vseeno, kaj si o njem mislimo. Celo tako mu je vseeno, da je Popovi nekdanji športni novinarki namenil nekaj “strogo odmerjenih” minut, ki pa jih je bolj kot za intervju porabila za “verbalno felacijo”, kot se je izrazil moj drugi novinarski kolega. No, v nasprotnem primeru Bush najverjetneje sploh ne bi pristal na intervju. Seveda, zakaj bi govorili o Guantanamu, če lahko govorimo o golfu in gorskem kolesarjenju? Zakaj bi govorili o vojni proti terorizmu in kršenju človekovih pravic, če lahko govorimo o vizumih? Zakaj bi govorili o ZDA kot velesili, če lahko govorimo o “ameriški blagovni znamki”, ki je, milo rečeno, na slabem glasu? A Georgea to ne skrbi, mi imamo pač skupne vrednote, Slovenija je “košček nebes” in vsem skupaj se od medsebojne ljubezni že kar malo meša. Na primer ekipi Sveta na Kanalu A, ki je obsedeno spremljala Lauro na njenem pohajkovanju po Ljubljani. Čakanje pred gostilno Manna in borba za informacije, ali je Busheva pojedla govejo ali špargljevo juho, potem pa še zasliševanje prodajalk rogaškega kristala, ki so povedale, da je dama s svojo kartico plačala 115 evrov vredne kozarce za rdeče vino ... Huh, res napeto. Svoj lonček je pristavil tudi parlamentarni program, ki je lahko skoraj v celoti pokazal, kaj se je v zadnjih minutah Bushevega obiska dogajalo na Brdu. Kako Bush osamljeno stoji na dvorišču in gleda vrteče se folkloriste, medtem pa malce miglja ob poskočnem ritmu. Pa kako vsi zleknjeni veljaki na improviziranem balkonu gledajo plesno točko lipicancev. Pa kako se Bush med novinarskimi vprašanji opraviči “Đozeju” Barrosu, da je danes očitno “dan za spraševanje Georgea”. V torek je Peskova Odmeve začela komorno: “Ameriški predsednik je ob 16. uri in 20 minut že zapustil Slovenijo.” In približno takrat se je v spremljanje Busheve turneje vklopil BBC World. Samo da je mimo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.