Damjana Kolar

 |  Mladina 26  |  Kultura

49. Jazz Festival Ljubljana

Od 30. junija do 4. julija

Roy Paci Aretuska

Roy Paci Aretuska
© Arhiv Mladine

Za vse jazzovske sladokusce se obeta kar petdnevno koncertno dogajanje, ki bo potekalo v Klubu Cankarjevega doma in v Križankah. Festival, na katerem se bo predstavilo 11 izvajalcev (med njimi dva slovenska), se bo začel z otvoritvijo razstave koncertnih fotografij Matjaža Škrinjarja, nadaljeval pa s pravim plesnim žurom, na katerem bo nastopil Roy Paci Aretuska (znan po sodelovanju z Manujem Chaom). Med nastopajočimi je treba posebej omeniti tudi bobnarja Manuja Katcheja s Playground Project (sodeloval je s Stingom, Petrom Gabrielom, Dire Straits itd).
O festivalu nam je več povedal umetniški vodja David Braun: “Vrhunec letošnjega Jazz Festivala Ljubljana bosta dva kvarteta: skupini saksofonista Pharaoha Sandersa ter basista Charlieja Hadena, ki sodita v sam vrh jazz glasbe že štiri desetletja. Obenem bo na osluh vrsta slovenskih premier glasbenikov, ki tvorijo najaktualnejšo ponudbo, denimo Manu Katche, Dhafer Youssef, The Bad Plus, The Core, Roberto Fonseca, posebej za letošnji festival pa je sestavljena tudi zasedba Vaska Atanasovskega. V času akustičnega odpada skuša Jazz festival vendarle predstavljati glasbeni kompas: po eni strani zasidran v bogati zgodovini, obenem pa usmerjen v prihodnost te in še kakšne glasbe. Ancient to the Future. Festival je tako morda bolj kot prej zapisan inovaciji, izzivalnosti in sodobnosti ter tako uteleša jazzovsko bistvo: mobilnost, fleksibilnost, kreativnost, avtentičnost, internacionalnost, raznovrstnost, komunikacijo in sodelovanje.” Več na: www.ljubljanajazz.si.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.