Saša Eržen

26. 6. 2008  |  Mladina 26  |  Kultura

Razsvetljena gugalnica

Optična vlakna na igrišču

/media/www/slike.old/mladina/phudo.jpg

© Saša Eržen

Ko smo bili majhni in življenje še ni bilo tako nevarno ter storilnostno naravnano, smo se svobodno pojali naokrog vse do takrat, ko so se prižgale ulične svetilke in se je bilo treba na zahtevo roditeljic vrniti domov. To bi storili precej rajši, če bi nas na domačem vrtu ali dvorišču pričakala guncnca, ki se sveti v temi. Z njo se je pred nekaj leti prvi poigral švedski oblikovalec Alexander Lervik, ki so ga morda prav dolge skandinavske noči navdihnile, da je v držalo in sedalo gugalnice, imenovane Sense, vdelal optična vlakna, opremljena s senzorji, ki zadevo vklopijo ob mraku. Tako gunga vso noč razsvetljuje sebe in bližnjo okolico, s tem pa staromodno guganje dobi čisto sodoben in tudi rahlo strašljiv pridih. Kljub medijski odmevnosti gugalnica, ki takoj osvoji otroška in otročja srca, žal še ni množično osvojila otroških igrišč.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.