|  Mladina 28  |  Kultura

Borut Križ, arheolog

... o novi stalni arheološki razstavi, ki so jo po dobrem desetletju priprav sredi junija odprli v Dolenjskem muzeju v Novem mestu

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz_kri_borut_20080704_9978.jpg

© Borut Peterlin

Razstava kronološko predstavlja prve človeške sledi izpred 25.000 let, skozi mlajšo kameno in bakreno ter bronasto dobo vse do starejše železne - halštatske dobe, ko v 1. tisočletju pr. n. št. Dolenjska sooblikuje evropsko zgodovino ter v skupno evropsko zakladnico kulturne dediščine prispeva nekaj vrhunskih situlskih spomenikov. Pregled se prek mlajše železne dobe s Kelti in prek Rimljanov nadaljuje vse do zgodnjega srednjega veka in prihoda naših slovanskih prednikov.
Med skoraj 2000 razstavljenimi predmeti prevladuje arheološko gradivo, izkopano v zadnjih 25 letih na Kapiteljski njivi v Novem mestu, ki je bila vse 1. tisočletje pr. n. št. uporabljena kot grobišče. Na njej smo doslej izkopali več kot 220 žganih poznobronastodobnih grobov, 32 zemljenih gomil s skoraj 800 skeletnimi starejšeželeznodobnimi grobovi in prek 700 mlajšeželeznodobnih keltskih grobov. Ker arheološka zavarovalna izkopavanja na Kapiteljski njivi potekajo tudi sedaj, smo eno od razstavnih dvoran namenili prikazu novih najdb s tega in tudi z drugih najdišč na Dolenjskem ter restavriranju tega gradiva. S tem se bomo še bolj približali uresničitvi zamisli o Arheološkem parku na Marofu.




 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.