Veljko Njegovan

 |  Mladina 30  |  Kultura

V živo v Stari Ljubljani

Dobimo se pred Škucem, Ljubljana

Bast

Bast
© Miha Fras

Ljubljanski poletni vsakdan zna biti precej dolgočasen, še posebej po prvi polovici julija, ko se večina prebivalcev prestolnice, vključno s študenti, množično odpravi na zaslužene počitnice. Razmeroma nabit urnik koncertnih dogajanj se takrat po navadi preseli v druge kraje. In kaj Ljubljana ponuja tistim, ki so se odločili ostati v poletnih julijskih dneh v mestu? Ne preveč, saj se večina klubov zapre zaradi dopustov, vključno z zmeraj aktualno Metelkovo. Letos so se kulturni dogodki preselili v Staro Ljubljano, natančneje pred Škuc, kjer trenutno poteka vrsta glasbenih, literarnih, gledaliških in drugih dogodkov pod simpatičnim in zgovornim imenom Dobimo se pred Škucem. Tukaj nas zanima predvsem glasbeni del programa, ki je zadnje večere reševal Ljubljano iz dolgčasa. In ta se je začel z nastopom glasbenega kolektiva Bast, ki se že od začetkov posveča eklektični mešanici glasbenih stilov, po izdaji zadnje plošče pa še izraziteje neguje eksperimentalni izraz, sloneč na precejšnji improvizaciji. Malce okrnjena zasedba kolektiva Bast je izvedla zanimivo predstavo, med katero je izstopal N’toko na vokalih. Zasedba Cafe au Latin je sestavljena iz večinoma akademsko podkovanih glasbenikov, ki so se na takšen način tudi predstavili: s solidnim preigravanjem jazzovskih standardov in kakšnega avtorskega komada, predvsem pa s pretencioznimi predelavami The Police in Stinga v jazzovsko obarvane koktajle, ki delujejo zabavno, a vemo, kako je s koktajli: če jih zaužijemo preveč, nam je lahko slabo. Z izrazito zanimivim nastopom je postregel vokalni kvartet Pella, ki izvaja stare makedonske in slovenske pesmi, z močnim arhaičnim in včasih celo mističnim pridihom, kar je predstavilo zanimivo popotovanje v zakladnico slovanskega glasbenega bogastva. Demeter, elektroakustični dvojec, ki je nastal na ruševinah nekoč relativno popularne punk skupine Racija, se predstavlja kot eksperimentalni jazzrock, pri čemer nam že po prvih taktih postane jasno, da gre za kantavtorski duo. Fanta z zanimivimi, nežnimi kitarskimi prejemi poskušata predstaviti novo obdobje slovenskega kantavtorstva, a se zgubita v nekoliko nadrealističnih besedilih, ki ne odsevajo nič drugega kot zdolgočasenost. Z boljšimi teksti se je predstavil Žak Stuhlač, mlad in še neuveljavljen ljubljanski kantavtor. Dobimo se pred Škucem tako zapolnjuje vrzel med večjimi koncertnimi dogodki in prihajajočim Trnfestom, na majhnem odru predstavi različne izvajalce in ponudi zanimiv pogled na slovensko glasbeno produkcijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.