Veljko Njegovan

 |  Mladina 31  |  Kultura

Bengalski mistični trans

Haradhan Das Baul, 25. julija, Menza pri koritu

/media/www/slike.old/mladina/paudijoharadhar_das_mf.jpg

© Miha Fras

Nastopi izvajalcev tradicionalnih godb, ki navadno prihajajo iz eksotičnih dežel, so v naši prestolnici že vrsto let precej dobro obiskani, kar opozarja na veliko zanimanje domačega občinstva za takšne dogodke. To tradicijo še najbolj ohranjajo etablirane institucije. Kaj pa je s klubi, ki sodijo v "underground"? Čeprav imajo slabo denarno podporo ali pa nimajo sploh nikakršne, si glasbeni entuziasti prizadevajo ustvariti zanimiv in raznolik glasbeni program. Pri tem imam v mislih predvsem metelkovski klub Menza pri koritu, ki nam je prejšnji petek postregel z očarljivim nastopom bengalskega baul pevca Haradhana Das Baula. Naj pojasnimo. Bauli so potujoči mistični pevci iz pokrajine Bengalije, ki se razteza iz Bangladeša v indijsko državo Zahodno Bengalijo, so pripadniki različnih ver in sekt (med njimi so vaishnava hindujci, tantrični budisti in sufijski muslimani), niso obremenjeni z medsebojnimi religijskimi razlikami in pogosto živijo v komunah. Pomembno je, da bauli svoje nauke sporočajo s petjem in plesom, pojejo pa večinoma o popolni ljubezni, hrepenenju po združitvi z bogom in vsakdanjih življenjskih tegobah. S svojim obrednim petjem in plesom poskušajo širiti mir in sožitje med različnimi verstvi in rasami. Haradhan Das Baul je eden izmed redkih, ki niso podlegli splošni komercializaciji. Še zmeraj potuje in igra predvsem iz religioznih vzgibov, kar je bilo opaziti na njegovem hipnotičnem ljubljanskem nastopu. Vzneseno obredno petje in značilen ples, ki ga je izvajal na precej dolgem nastopu, je pospremil z igranjem ektare (značilnega baulovskega enostrunskega brenkala) z eno roko, z drugo pa je igral bobenček dugi, s katerim je ustvarjal neverjetne ritme. Če k temu dodamo še činele, ki so bile pritrjene na njegovih gležnjih, ugotovimo, da je ples nujna prvina glasbenega ustvarjanja pri baulih, ki s svojo barvito tradicionalno nošo in z vznesenim, obrednim nastopom preprosto vsrkajo pozornost vsakega poslušalca. Celoten dogodek je učinkoval kot nekakšen trans, pri čemer moramo omeniti sodelovanje slovenskega glasbenika Andreja Fona, ki je gosta zavzeto spremljal z repetitivnim igranjem na brenkalo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.