Stanka Prodnik

 |  Mladina 31  |  Kultura

Vražja kuhinja

Kako smo dočakali Ramsayja

/media/www/slike.old/mladina/pptvgordon_ramsey.jpg

V Sloveniji o tem, kdo je prava faca med kuharji, ponavadi odločata založba Vale Novak in Pop TV, zato smo pred leti vsi veselo kuhali po Jamieju Oliverju, ker je bil idejno čist, a fizično umazan. Potem je prišel še Ainsley Harriott v knjižni izdaji, ampak v resnici je pravi frajer Gordon Ramsay, Škot, ki ima po otočju kar nekaj resnih restavracij, predvsem pa v vsaki oddaji zaradi bolj ali manj nesposobnih kandidatov na kocko postavi svoj ugled in zaslužek. Ramsay je kuhar, ki se ponaša z 12 Michelinovimi zvezdicami, lani pa je bil eden od treh kuharjev, ki so imeli tri zvezdice hkrati. Ramsay je tisti kuhar, ki ga na otočju lahko predvajajo samo po deseti uri, ker bi bilo cenzuriranje vseh njegovih kletvic preveč piskajoče, predvajanje pa neprimerno za občutljivo populacijo. Ramsay namreč kolne kot stari mornar, je prototip kolerika, predvsem pa je pri tem še vedno neverjetno velika faca.
Ramsay v Hell’s kitchen nadzira pripravo jastogov in srednje krvavih biftekov, njegove sladice morajo flambirati pred gostovimi očmi. Pri Ramsayju ni heca, kakršen je bil pri Jamieju, ki je med tem, ko so se mu v pečici greli z rokami potacani kosi mesa, še malo zabobnal v svojem bendu, potem pa brez umivanja pregnetel naslednjo jed. Umazanousti Škot se je pripravljen na smrt skregati zaradi dveh centilitrov ribje juhice, ki je pristala na napačnem krožniku, ali pa zaradi kretnje z rokami, ki jo je iz obupa na skrivaj naredil eden od tekmovalcev.
Kar gledamo ob sredah na Pop TV je sicer ameriški reality show, kar je seveda škoda. Žanr, ki tam že a priori sodi k trash tv, je na republikanskem Foxu očitno želel spromovirati snobovskega kuharja, ki za ušesa vleče pomehkužene Američane. In je pri tem seveda povsem pretirano dramatičen, ko v upočasnjenih posnetkih gledalcu obkroži tisti del, ki ga mora gledati.
Zatorej z vsem srcem upamo, da bo Pop TV po načelu Jamieja Oliverja odkupil še Ramsayjevo angleško oddajo The F Word, kjer "f" pomeni hrano, ne kletvico. F Word je prav tako nekakšen resničnostni šov v eni od njegovih restavracij v središču Londona, slavni gostje pa so pogosteje med tistimi, ki jedi ocenjujejo. Od časa do časa si Ramsay privošči kakšno zanj tipično norost, ko mu na primer specialist za raka na modih sredi restavracije pretipa mednožje ali pa ko enemu od voditeljev zares moške avtomobilistične oddaje postreže s kitovim penisom, ki ga Ramsay mirno zbruha v vedro pri mizi. Zgolj kot namig.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.