Stanka Prodnik

 |  Mladina 32  |  Kultura

Počitniško varčevanje

Poletna potepanja za vsak žep

Ekipa poletnih potepanj

Ekipa poletnih potepanj
© TVSLO

Legendi turističnih oddaj na nacionalki Dragu Bulcu so včasih očitali, da na stroške davkoplačevalcev oziroma RTV-naročnikov potuje in brezplačno obeduje po različnih krajih v Sloveniji in po svetu. Koliko bo letos stal naročnike, ni jasno, je pa njegova nova oddaja Poletna potepanja pravo malo čudo: vrtijo jo v poletnem času in ni ponovitev!
Američani so letos zaradi recesije izumili nov pojem - staycation - skovanko besednih zvez ostati doma in oditi na počitnice, saj bo letos mnogo Američanov zaradi visokih cen naftnih derivatov počitnikovalo doma oziroma v okoliških krajih in vasicah. Tudi Poletna potepanja so verjetno eden od proizvodov istega fenomena v podalpski obliki. Bulčeva oddaja ni več skupek razglednic iz bolj ali manj eksotičnih krajev, prav tako ni odkrivanje bizarnih banalnosti Evrope, kar je počela Mojca Mavec. Poletna potepanja so nasveti, primerni stanju slovenskega gospodarstva. Naj se Slovenci ne sekirajo, ker si letos ne morejo privoščiti počitnic, naj ob sobotah zvečer raje spremljajo oddajo in po njenih nasvetih v nedeljo odkrivajo zaklade Slovenije. Tako seveda pri obisku nekoč elitne restavracije ne pozabijo omeniti, da so cene spustili in da si obedovanje zdaj lahko privoščijo tudi okoliški prebivalci. Ob koncu pa podelijo še kak vikend paket za dve osebi v kateri od slovenskih vasic.
V vsaki oddaji gostijo tudi tujca, ki živi v Sloveniji, kar se sicer sliši kot nekaj, kar bi nam navadno prodajala Mavčeva, vendar je stvar brez njene osladnosti povsem simpatična, tujci pa prijetno zmedeni zaradi slovenskega “počasnega ritma življenja”. Marjana Grčman, ki povezuje prispevke regionalnih dopisnikov, je dovolj gledljiva, da ji oprostimo, ko se na začetku oddaje pokaže v kopalkah, povsem premočena od kopanja. Nekaj, česar Jasni Kuljaj, ki je pred vodenjem petkove veselice vodila Bulčevo Turistiko, verjetno ne bi mogli tolerirati. Seveda je v oddaji tudi prostor za rubriko samega Bulca. Če je pred leti v rubriki Bulc vas gleda iskal kikse slovenskega turizma, tokrat odkriva razne zanimivosti, kot je na primer center ajurvede, in se pri tem na vse pretege trudi, da bi se ob izgovarjavi čim manj zaustavil. Ali pa odkriva Log pod Mangartom in opazi, da so v hotelski knjigi vtisov same pohvale.
Poletna potepanja so oddaja z namigi za nedeljske izlete, ki pa žal več kot o sami televizijski produkciji pove o stanju duha na Slovenskem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.