David Verbuč

 |  Mladina 33  |  Kultura

Več kot zgolj zabava

Kultur Shock na Kopergroundu

Tudi predhodno skeptičen Marko Brecelj je po koncertu priznal, da Kultur Shock ni zgolj zabava in “lepilo za muhe”.

Tudi predhodno skeptičen Marko Brecelj je po koncertu priznal, da Kultur Shock ni zgolj zabava in “lepilo za muhe”.
© Toni Dugorepec

Te dni se izteka koprski “sunek kulture in umetnosti” Koperground, ki ga Marko Brecelj, Arijana Markučič Brecelj in kompanija iz M&KC-ja organizira že četrto leto zapored. Tam smo v ponedeljek prisluhnili v teh krajih že dobro znani mednarodni zasedbi Kultur Shock iz Seattla, ki je na vrt Pokrajinskega muzeja Koper zvabila in tam tudi navdušila precejšnjo množico pretežno mlajših obiskovalcev.
Na prvi posluh gre še za eno izmed skupin, ki uspešno plovejo na valovih popularnega trenda world music križanja panka in balkanskih godb, vendar pri Kultur Shocku najdemo dosti več kot zgolj puhli populistični oportunizem. Že ob prvem stiku postane jasno, da fantje in dekle ne marajo mlatiti prazne slame, ampak takoj zarežejo v bistvo. Balkanske ritme in zvočnost prefinjeno združujejo in po svoje radikalizirajo z neizprosno udarnostjo hardkor metala. Strast in ljubezensko bolečino sevdaha združijo z jezo panka in hardkora ter obteženostjo metala, kar se izkaže za izredno uspešen alkemičen spoj različnih medsebojno dopolnjujočih se izraznosti. Saj ne, da bi bilo to nekaj povsem novega, pa vendar zna Kultur Shock to narediti na svojstven in preprosto učinkujoč način. Tako dobimo pravo hardkor veselico na káfanski način. Tu pa pridemo še do pomembnejšega dejstva. Večina tovrstnih zasedb razpolaga z različnimi tradicijskimi žanri v polju world music godb precej pav-šalno in površno, pri čemer pa vodja in pevec Kultur Shock, Gino Banana, zavoljo svoje glasbene preteklosti (pred vojno v Bosni je bil namreč tamkajšnji estradni pevec) pri vsem tem ne opleta zgolj z nekim “imaginarnim balkanom”, saj dobro pozna in podoživlja balkansko melodiko, ritme in čustva. Gino je zgolj zamenjal formo, vsebina pa je ostala ista. Pri tem pa ga povsem kompetentno spremlja in dopolnjuje celotna zasedba, ki z njim diha in pretvarja matematiko asimetričnih ritmov v gibanje, glasbo in (pogo) ples.
Gino si marsikakšen verz ali frazo na duhovit in kreativen način izposodi tudi iz obsežne glasbene jugo zapuščine ali pa med naštete žanre celotna zasedba vplete tudi krajše jazz obrazce in tako dobimo spreten glasbeni kolaž, ki na neintelektualističen način postreže s postmodernim čutenjem in strukturo.
Kultur Shock v primerjavi z Gogol Bordello ponudi iskreni nastop namesto odrskega šova, sproščenost namesto tehničnega perfekcionizma, brezkompromisno udarnost in pank odnos namesto želje po ugajanju in popularnosti.
Ne nazadnje je tudi predhodno skeptičen Marko Brecelj na odru po njihovem končanem koncertu priznal, da Kultur Shock ni zgolj zabava in “lepilo za muhe”.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.