Veljko Njegovan

 |  Mladina 38  |  Kultura

Večer skupine Moveknowledgement

Kapa Records Festival, 12. 9., Gala hala

Moveknowledgement so iz koncerta v koncert boljši in bolj uigrani

Moveknowledgement so iz koncerta v koncert boljši in bolj uigrani
© Maruša Bertoncelj

Prejšnji teden se je na ljubljanski Metelkovi zgodil praznik - Metelkova mesto je praznovala petnajstletnico svojega obstoja, s čimer so se nekdanji, sedanji in bodoči aktivisti ter aktivistke lahko spomnili romantično-eksotičnih časov zasedbe vojašnice, ki se je v preteklem poldrugem desetletju spremenila v avtonomno kulturno cono z velikim številom najrazličnejših kulturno-umetniških in družbenoaktivističnih vsebin. To, da je Metelkova v tem času postala edina oaza našega glavnega mesta, ki v svojih prostorih ohranja nekoliko drugačne, “allternativne” glasbene in druge prakse, ni treba posebno poudarjati.
Znotraj Metelkove deluje društvo Kapa, ki je pred približno desetletjem ustanovilo tudi glasbeno založbo. Ta je prejšnji četrtek na letnem vrtu metelkovskega kluba Gala hala predstavila nekaj svojih varovancev, ki se sicer žanrsko precej razlikujejo. Festival se je začel ob nenavadno zgodnji poldeveti uri - kar je najverjetneje rezultat obiska našega vrlega župana, ki se je pred kratkim oglasil v istem prostoru in posvaril organizatorje, naj malce utišajo ozvočenje. Ah, ta naš župan ... Skratka, festival je v izvrstnem prostoru odprla mlada zasedba We Can’t Sleep At Night, ki svojo glasbeno izraznost očitno gradi na temeljih postpunkovske invazije z začetka osemdesetih let - in verjetno pomeni odgovor na pojav otoških bendov, kot so Franz Ferdinand ali Arctic Monkeys. V vsakem primeru svež in dobrodošel nastop skupine, ki bo poslušalcem še imela kaj pokazati. Flop organizatorjev pa je bil naslednji: druga zasedba, ki so jo uvrstili na seznam nastopajočih, Moveknowledgement, bi si morala definitivno zaslužiti status zadnjega, “zvezdniškega” benda, saj je bilo po njenem nastopu skorajda nesmiselno spremljati ostale skupine. S svojim kratkim, a izredno dodelanim in profesionalnim nastopom so dokazali, da so trenutno najbolj vroča slovenska skupina. Njihov glasbeni izraz je mešanica najrazličnejših stilov iz zgodovine rocka, ki jo fantje spretno zapakirajo v smiselno celoto - čutijo se vplivi krautrocka, postpunka, hip-hopa in ostalih zvrsti. Energičen nastop, med katerim se fantje ne bojijo eksperimentirati, najverjetneje napoveduje še eno izvrstno ploščo skupine, ki je iz koncerta v koncert dobesedno boljša in bolj uigrana.
Po Moveknoledgementu so trboveljski Not The Same zveneli nekoliko ceneno in nezanimivo, saj je njihova varianta melodičnega hopa-cupa hardcora že toliko prežvečena, da jo je težko pogoltniti. Zasedba Red Five Point Star je v ska maniri solidno in poletno odigrala svoj nastop, nato pa se je sklepni del večera preselil v dvorano, kjer je potekal jam-session spreminjajočega se kolektiva Bast. Soliden večer, zaznamovan z odličnim nastopom skupine Moveknowledgement.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.