Dr. Um

 |  Mladina 39  |  Kultura

Klet, v katero hodi ves svet

Proslava obletnice kluba K4 s festivalom Utrip

Bonobo v živo

Bonobo v živo
© Luka Novak

V času pred mobilnimi in virtualnimi omrežji so bila pomemben dejavnik druženja in ustvarjanja različna zbirališča mladih, ki so tja prihajali zaradi različnih interesov. In klub K4 je prav take vrste institucija, ki je od leta 1984 (ko se je klub odprl) spremenila precej obrazov, glasbenih podlag in vizij obratovanja. Svojo dvajseto obletnico delovanja (po uradnem tolmačenju sedanje posadke se letnica 1989 jemlje kot tista, v kateri je klub začel redno obratovati) se je vodstvo kluba odločilo zaznamovati s festivalom Utrip, ki se je minuli petek odvijal na dveh prizoriščih. Ob kletno-podzemnih prostorih kluba na Kersnikovi so bile tokrat najprej na vrsti Križanke, kjer se je na dveh odrih valil program urbane glasbe, ki premore dosti več nians kot samo elektronsko glasbo. Za primer vzemimo tekmovanje v freestyle rapanju; ta se že par sezon odvija v klubu in slednji je že zdavnaj premajhen za vse, ki bi si želeli poslušati rimarske bitke. Križanke so končno omogočile dostop vsem interesentom, ob navalu nove mladeži za mikrofoni pa je vendarle zmagal star maček Pižama. Ob brejkdenserjih ter živih skupinah so tudi v Križankah rolali DJ-i, med katerimi je bil daleč najbolj impresiven JFB s svojimi veščinami turntablisma. Poigravanje s ploščami, s katerimi dejansko ustvarja komade v realnem času, je v veliki amfiteaterski prostor nabralo precej raznolike publike - od urbanih generacij dedkov, očetov do najmlajših sinov v otroških vozičkih. Sicer smo utripali v reminiscenci obrazov - tako na odrih, kjer so muzicirali nekateri iz štirke slišani gosti, kot med publiko, kjer so se zbrale generacije obiskovalcev. Eden vrhuncev Utripa je bil, ne glede na malce slabši zvok, nastop Bonoba z živo skupino, pozneje pa je v kleti štirke še enkrat sledila reminiscenca Križank; sorodni obrazi, še en nenapovedan nastop JFB-ja in za njim Alix Perez, ki sta bila simbolična drum and bass napoved te sobote, ko v klet prihajata N.phect in Cooh. Festival v pravem pomenu besede je tako odprl dvajseto šteto sezono v K4, prava salomonska rešitev pa bi lahko sledila naslednje leto, ko bi bilo smiselno proslavljati 25. obletnico prvega odprtja štirke ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.