|  Mladina 41  |  Kultura

Revolver

Še en brezplačnik manj - Brezplačniki, kot kaže, usihajo kot po tekočem traku. Potem ko sta takoj po volitvah prenehala izhajati SDS-ova predvolilna brezplačna tedenska projekta Ekspres in Slovenski tednik, pri čemer naj bi se slednji zdaj transformiral v plačljivi tednik, je po skoraj letu in pol prenehal v nabiralnike zahajati tudi brezplačnik Total tedna, ki ga je izdajala časopisna hiša Delo. Zadnja številka je izšla 3. oktobra, kot piše na spletni strani www.totaltedna.si, pa so se za to odločili iz poslovnih razlogov.

Šola dokumentarnega filma
- Oktobra bo začela v Ljubljani delovati brezplačna Šola dokumentarnega filma Moja digitalna zgodba, namenjena predvsem pripadnikom ranljivih družbenih skupin iz vrst priseljencev in manjšinskih etničnih skupin, živečih v Sloveniji. V šoli se bo mogoče naučiti, kako nastane dokumentarec - od ideje do javne predstavitve, njen namen pa je dvig zaposljivosti ciljne skupine. Izobraževanje, ki bo trajalo eno leto, do oktobra 2009, bodo izvajali izkušeni filmski ustvarjalci pod vodstvom filmskega režiserja Dimitra Anakieva.

Ogrožena revija - Založba Aristej, ki izdaja Dialoge, drugo najstarejšo slovensko kulturno revijo s 44-letno tradicijo, je sporočila, da ji je na javnem razpisu za sofinanciranje javnih kulturnih programov iz proračuna Mestne občine Maribor za obdobje 2008-2010 pripadlo 40 odstotkov manj sredstev kot v letu 2007. V založbi pravijo, da to za Dialoge pomeni, da bodo morali prekiniti redno izhajanje, in da naslednja številka, ki bi morala iziti konec leta, ne bo več izšla. Uredništvo je odločitev mariborskih oblasti sprejelo s presenečenjem, saj mesto kandidira za evropsko kulturno prestolnico.

Šaljivi prevajalnik - Če je pred časom za razburjenje poskrbelo Googlovo orodje Google Maps, saj so njegovi zemljevidi nekatera ozemlja med Slovenijo in Hrvaško pripisali naši sosedi, zdaj razburja prevajalnik Google Translate. Izraz “Jaz sem Janša” namreč prevede v “I am the Minister” (Jaz sem minister), “Janša je lep” v “Sanader is beautiful” (Sanader je lep), Sašo Peče je preveden kot “Sašo baked” (pečeni), Zmago Jelinčič kot “victory Jelinčič”, Ivana Kobilca kot “John Bush”, Ivan Cankar kot “Hunter S. Thompson”, Koper kot “Chicago”, Kolpa kot “Kupa” ... Google je sicer nekatere bizarnosti že popravil.

Risanke potujejo - Igor Prassel, programski direktor Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, se je odzval vabilu v mednarodno žirijo Mednarodnega festivala animiranega filma v Bukarešti. V času festivala (3. do 12. oktober), se bo Prassel udeležil okrogle mize o stanju animiranega filma v regiji ter v posebnem programu predstavil selekcijo filmov iz festivala Animateka: Ljubezen je bolezen Špele Čadež,

Prdci - Vonj Ljubezni Vladimirja Lebena, Polone Sepe in Uroša Goričana ter Patty, kratki film v perverzih Mateja Lavrenčiča in Romana Razmana.

Bližnji koncerti
- 2. novembra bo v Cankarjevem domu nastopila afriška princesa Rokia Traore, 3. novembra Vlatko Stefanovski Blues Project.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.