Max Modic

 |  Mladina 42  |  Kultura  |  Knjiga

Lovro Matič, Toto: Sokol in Golobica

+ + + + +

Ko se je na Mladininih straneh pojavila Usodna gora, prvi del Sokola in Golobice, so najbolj zagrizeni konzumenti pohiteli v fotokopirnice. V Sloveniji namreč nikoli ne veš. Če Sokol in Golobica ne bi izšel v albumu, bi trg zagotovo preplavile piratske kopije - kar se je slovenskemu stripu do sedaj zgodilo samo dvakrat: prvič konec osemdesetih, ko se je masovno fotokopiralo Diarejo, da bi se jo nato glede na tematske sklope vezalo v samizdat A4 zvežčiče; in drugič, ko smo stripoljubci (približno v istem časovnem obdobju) na bolšjaku za stolnico videli cene brezhibno ohranjenih izvodov Magne Purge, ki je s svarilom 'Danes in nikoli več' kakih 30 let nazaj izšla v 500 izvodih. Naj me golobica brcne, če to ni ultimativni dokaz o užitnosti pudinga, kot bi rekli Angleži, izvožen na stripovski teren. Ni naključje - če parafraziramo protagonista epske romance, ki trdi, da v Sloveniji sploh ni naključij -, da je tako Diarejo kot Sokola in Golobico ustvarila ista oseba. Ali - kot bi rekel uvodničar Magne Purge in prvoborec za družbeno afirmacijo stripovske umetnosti na Slovenskem Igor Vidmar: »Elegantno osladna risba in pop-tv dialogi se s soft porno politično intrigo sprijemajo v divje ironično celoto.« To je treba znati. To je treba videti in prebrati. In to je preprosto treba imeti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.