|  Mladina 44  |  Kultura

Primož Oberžan in Boštjan Drinovec, glasbenik in kipar ...

... o skupni zvočni skulpturi “Sonični oblak”, ki si jo lahko ogledate na Metelkovi v Ljubljani

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz_bpet.jpg

© Borut Peterlin

SONIČNI OBLAK je več kot deset metrov visoka zvočno vetrna skulptura, ki sva jo s kiparjem Boštjanom Drinovcem pod okriljem Koroškega pokrajinskega muzeja, Občine Ravne ter Sistemske tehnike postavila v okviru letošnje ponovno obujene ravenske Forma vive. Z Boštjanom razvijava ideje in ustvarjava žive skulpture, ki ujamejo pogled z nenavadno obliko, rotiranjem z vetrom gnanih vetrnic ter vznemirijo uho z različnimi strunami in drugimi akustičnimi mehanizmi. Najine zamisli dobivajo prvo obliko v Boštjanovem ateljeju v Metelkovi mestu, kjer skice s svinčnikom postajajo prototipi in modeli bodočih inštrumentov in skulptur. Dve izmed njih si lahko kadarkoli ogledate in nanju zaigrate na Trgu brez zgodovinskega spomina na Metelkovi.
Boštjan skače v zvok kot konstruktor in mehanik z izostrenim občutkom za formo in prostor, sam pa kot zvočni raziskovalec in snovalec kovinskih inštrumentov za The Stroj. Pri svojem delu skušava napraviti materijo slišno skozi formo, ki bo sama po sebi nagovorila ljudi, da pristopijo k skulpturi, se je dotaknejo ter jo z zvokom obudijo k življenju. Vibracija je duh materije.

Primož Oberžan

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.