Stanka Prodnik

 |  Mladina 49  |  Kultura

Trenja v zunanji politiki

Kdo so novi hujskači

Uroš Slak

Uroš Slak
© Borut Peterlin

Da so zadnje parlamentarne volitve na televizijske ekrane prinesle mlajše obraze in mirnejši, morda zato tudi manj zanimiv dialog, smo že opazili. Kar naenkrat ne beležimo več dnevnih izpadov nervoze in nekontroliranega udrihanja po drugačnih. Zgolj tedenske. A prav od tega živi komercialna televizija in oddaja Trenja na POP TV. Ustvarjalcem je minuli četrtek v naročje padla tema, ki je bila končno vsaj malce škandalozna: imenovanje Dimitrija Rupla na nejasno definiran položaj v vladi je pač sprožilo dovolj zgražanja, da se je uvrstilo v najbolj prepirljiv žanr.
Trenja so si s svojo kilometrino in visoko gledanostjo že vzpostavila sloves, ki jim v studiu omogoča več uglednih gostov hkrati. Tokrat so povabili nekaj strokovnjakov s področja zunanje politike, ki pa so že pregovorno diplomatski. In če so naši predvideni sogovorniki slučajno preveč kultivirani, jim je pametno dodati nekoga, ki bo poskrbel za eksces. Seveda, Branka Grimsa! Človeka, ki je do potankosti usvojil tehnologijo barvnega tiskanja na A3-format in ob vsaki priložnosti maha s svojimi lično izdelanimi izročki. Tokrat si je na šeleshamer denimo natisnil pismo Franca Jurija. Grims je strokovnjak za vse: za medije, za gospodarstvo, zadnje čase očitno tudi za zunanjo politiko. S svojimi populizmi ob živce spravlja vse okoli sebe in tokrat je profesorja Balažica pripravil do tega, da ga je ta pošiljal na kavč.
Tokratna oddaja nas je spet spomnila, kako pravzaprav funkcionirajo Trenja. S tem, ko je Grims znova kričal, da izbrisani ne obstajajo in da so vlado v tujini zašpecali, češ da se ne vede lepo do Romov, se je spet pokazalo, da Slak in njegova ekipa določen delež gostov izbirata na podlagi njihovih hujskaških sposobnosti. Še malo, pa bodo lahko namesto Jelinčiča vabili kar Grimsa.
Po drugi strani tokrat v oddaji kljub elitni ekipi ni bilo nobenega od glavnih treh akterjev: Rupla, Türka ali Pahorja (čeprav je Grims gostu Ivu Vajglu vmes rekel kar Vahor). Namesto tega je Slak, kot ima to v navadi, rekel nekaj krepkih čez novega zunanjega ministra Žbogarja, ki na tisti dan ni imel na spletu objavljenih nobenih službenih obveznosti, a se vseeno ni udeležil oddaje. A zakaj ni namesto njega nahrulil katerega izmed glavnih akterjev oddaje? Ob vsem tem lahko upamo le, da to ni napoved, da bo Slak omenjene veljake vabil v oddajo same, brez zoprnih sonastopajočih, kot je to počel z Janezom Janšo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.