Veljko Njegovan

 |  Mladina 50  |  Kultura

Pocukrani “jelačićplacovski” pop

Jinx v Cvetličarni Mediapark v Ljubljani

Jinxi so razprodali Cvetličarno Mediapark, občinstvo pa navdušili z velikimi hiti z vseh albumov

Jinxi so razprodali Cvetličarno Mediapark, občinstvo pa navdušili z velikimi hiti z vseh albumov
© Miha Fras

Glasbeni izvajalci z območja nekdanje skupne države imajo v Sloveniji očitno neprekosljiv sloves, ki ga brez večjih težav lahko primerjamo s priljubljenostjo svetovno znanih estradnih imen. To trditev lahko ponazorimo s številnimi poletnimi nastopi hrvaških estradnikov, ki pogosto gostujejo v razprodanih dvoranah ali klubih. Vprašanje je, kaj slovenskega slehernika žene k obisku tovrstnih koncertov. Kakovost? Morda nostalgija? Ali gre zgolj za pomanjkanje pocukranih domačih izvajalcev? Najverjetneje nič od naštetega - še enkrat lahko ponovimo vsem dobro znano dejstvo - slovenska diskografska industrija, kot tudi koncertni promotorji - se bojujejo za svojo skorjico kruha, posledica tega pa so nastopi nemalokrat podpovprečnih, a vendarle dobičkonosnih hrvaških popevkarjev.
Cvetličarna Mediapark je eno izmed ljubljanskih koncertnih prizorišč, ki se ravna po podobnih načelih: v okviru cikla nastopov, ki so ga poimenovali Limited Edition, se znajdejo preverjena in skrbno izbrana imena iz najrazličnejših glasbenih žanrov. Ta obiskovalcem zagotavljajo instant zabavo, organizatorjem pa dobiček in dober sloves. In ker je mrzli, a kljub temu veseli decembrski čas zelo podoben poletni ležernosti, je nastop zagrebške pop zasedbe Jinx idealen izbor za potešitev apetitov po poletju, morju, soncu ... Ja, Jinx je zasedba, ki preigrava tako značilen jelačićplacovski pop, ki redno sovpada z aktualnimi svetovnimi glasbenimi trendi. In to je širši slovenski publiki všeč - kar dokazuje razprodana dvorana Cvetličarne Mediaparka. Zasedba Jinx se je po šestletnem premoru vrnila s ploščo Na Zapadu, kar je med številnimi oboževalci sprožilo val navdušenja. Tehnično dovršeni pop, ki temelji na že dobro znanih soulovskih in funky vzorcih, je podkrepljen s sugestivnim vokalom pevke Jadranke Bastajić - Yaye, ki skupaj s kitaristom Cocom Mosquitom tvori zaščitni znak zasedbe. Obiskovalci koncerta, med katerimi je bilo veliko število zagrizenih oboževalcev, predvsem pa oboževalk, so lahko uživali v velikih hitih z vseh albumov, ki jih je osemčlanska zasedba odigrala z veliko mero profesionalnosti. Težava je le v tem, da Jinx, čeprav priznana in kakovostna pop zasedba, po nekaj komadih postanejo rahlo dolgočasni, ker iz pesmi v pesem ponavljajo iste vzorce. K temu prispeva precej statična figura pevke Yaye, ki bi se med sicer ritmičnimi komadi lahko malo bolj razgibala ...
Kljub temu soliden nastop zasedbe, ki v pop vodah ne sodi med podpovprečne izvajalce, podkrepljen z močnim decembrskim vzdušjem - in tokrat izvrstnim ozvočenjem ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.