Veljko Njegovan

 |  Mladina 51  |  Kultura

Monotonija odsluženih rockovskih legend

Skupina Uriah Heep v ljubljanski Hali Tivoli

Uriah Heep je solidno oddelal nastop, a člani so, kot kaže, zreli za upokojitev.

Uriah Heep je solidno oddelal nastop, a člani so, kot kaže, zreli za upokojitev.
© Miha Fras

Hala Tivoli, ta priletna gospa, ki stoji v osrednjem ljubljanskem parku, poleg velikih športno-gladiatorskih spektaklov gosti tudi srednje velike in pogojno rečeno velike koncerte bolj ali manj znanih domačih in tujih estradnih umetnikov. Kolikokrat ste se že odpravili proti Tivoliju v pričakovanju izjemnega nastopa svojega priljubljenega pevca, pevke, benda? Kolikokrat ste se gnetli pred vhodom velike ali male hale, na ozkih, neuglednih in zatohlih hodnikih, ob plastičnem kozarcu domačega točenega piva? Najbrž skoraj ni osebe v prestolnici in tudi zunaj nje, ki ni že kdaj zašla v to ljubljansko kraljico športov in občasnih glasbeno-scenskih prireditev.
V mali in veliki dvorani Hale Tivoli smo ponavadi priče nastopom aktualnih ali celo legendarnih rockovskih zasedb in izvajalcev, zadnje čase še posebej tistih legendarnih, ki bi jih pogostokrat lahko označili za utrujene, odslužene rockovske mastodonte. Ja, v 21. stoletju po svetu še zmeraj hodijo ljudje, ki prisegajo na močan, trd zvok edinega pravega rockovskega inštrumenta, električne kitare, obstaja pa tudi nesluteno število skupin, ki še zmeraj preigravajo nekoliko zastarele zvoke t. i. hard ali progresivnega rocka. In kljub dejstvu, da na svetu obstaja veliko aktualnih in komercialno zanimivejših skupin, si promotorji iz domačih logov prizadevajo ljubljanski publiki ponuditi že večkrat prežvečeno formulo: pripeljati skupino, ki naj bi sodila med legende nekega glasbenega žanra.
Skupina Uriah Heep zagotovo sodi med legende hard rocka, saj je na glasbeni sceni navzoča že nekaj desetletij, kar ne more biti opravičilo za povprečen, skorajda dolgočasen nastop, ki smo mu bili priča prejšnji petek. Po dobesedno nabritem, z energijo nabitem tričetrturnim nastopom domače skupine Tide, ki je žanrovsko solidno zaigrala repertoar z nove plošče, se je na oder povzpel Uriah Heep, ki je ravno v Ljubljani končal turnejo Wake The Sleeper. Mit o legendarnem statusu benda, ki že toliko časa preigrava glasbo, v katero jim v vseh teh letih ni uspelo vnesti modernejših elementov, je z nastopom postajal vse dolgočasnejši in mlačnejši - značilni vokali pevca Bernieja Shawa, poleg tega, da se jih na trenutke ni dalo slišati - zvenijo danes nekoliko smešno, dolge kitarske in orgelske odisejade pa pogostokrat preidejo iz virtuoznosti v navadno monotonijo. Čeprav so solidno oddelali nastop in ga končali z najodmevnejšim hitom Lady In Black, so člani Uriah Heep pred maloštevilno ljubljansko publiko dokazali, da so zreli za upokojitev.
Podobno velja tudi za halo Tivoli, promotorje pa ob tej priložnosti prosimo, da nas presenetijo s kakšnim zanimivejšim glasbenim dogodkom, če je to sploh mogoče ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.