Deja Crnović

 |  Mladina 52  |  Kultura

Jure Engelsberger - Engels

Ilustrator, glasbenik, grafični oblikovalec in večplastni ustvarjalec

/media/www/slike.old/mladina/engels_4kolone_jure_foto_peterlin.jpg

© Borut Peterlin

Če zaslišite Rdeči alarm, obstaja velika možnost, da je imel prste vmes Jure Engelsberger, po domače Engels. Bil je gonilna sila gimnazijskega pank benda Racija iz sredine devetdesetih, ki je svoj prvi album naslovila po kultnem stripu Mladininega hišnega avtorja Tomaža Lavriča, nedavno pa je v Mladini objavil tudi svojo enostransko različico tega stripa v rubriki Slovenski klasiki. Njegova kreativnost se cepi na dve smeri, likovno in glasbeno, ki ju te dni skuša združiti v diplomski nalogi na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Engels nima najljubše barve, najboljši bend vseh časov so zanj Beatli, ki so seveda zelo vplivali na Racijo, ta pa ne bo nikoli več igrala skupaj. Tako pravi.
Sin staršev arhitektov, ki riše od svojega tretjega leta, je bil leta 1985, star 8 let, nesrečno diskvalificiran na natečaju tovarne barv Aero. »Takrat sem na RGL slišal za natečaj in s starši smo na radio odnesli mojo risbo, na kateri so bile vesoljske ladje in drugi znanstvenofantastični motivi. A moje risbe niso želeli sprejeti, saj naj je ne bi bil narisal sam.« Kljub zagotovilom mame, da njen sin res sam riše, mu risbe niso upoštevali. Tri leta kasneje je vrnil udarec na razpisu za strip Jugoslavije, ki ga je razpisala Delavska enotnost. Takrat naj bi risarji iz vse Jugoslavije pomagali Mikiju Mustru in narisali strip z njegovimi junaki. Engels je takrat ignoriral navodila in zrisal 40 strani dolg barvni strip »Potovanje v središče zemeljske krogle«, brez enega samega Mustrovega junaka. Zasedel je tretje mesto in prejel denarno nagrado 500 dinarjev. Prehitela sta ga le dva izkušena, predvsem pa odrasla risarja iz Beograda.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.