Stanka Prodnik

 |  Mladina 1  |  Kultura

Strašna Jožeta in pojoči premier

Silvestrska generalka pred letom depresije

Borut Pahor

Borut Pahor
© Jože Maček

Naše komercialne televizije na silvestrovo praviloma vrtijo filme, nacionalka pa nam iz leta v leto pripravlja sicer gledana, a bolj ali manj ponesrečena tv-silvestrovanja. Pred leti smo se ob eni takšnih oddaj, ki sta jo vodila zakonca Tič Ralijan (ki sta tokrat dobila silvestrski dokumentarec na drugem programu), resda zabavali, a tokrat smo bili spet obsojeni na mešanico pevskih nastopov in pretiranega govoričenja, katerega rdeča nit je bil - na grozo pozornih gledalcev - kar eden od Strašnih Jožetov, kvazihumorističnih likov iz oddaje Na zdravje!.
Ta je najprej zakuhal uro in pol dolgo narodno-zabavno veselico za vse tiste, ki so dali “glih pečenko v ror” in se prepustili rdečeličnemu Borisu Kopitarju in osladni Saški Lendero, ki je na vse sovoditeljeve domačijske fore odgovarjala z navdušenim: “Res je!” Nekoliko bolj urbani glasbi so namenili le slabo uro trajajočo oddajo, a gologlavi Slakonja in bradati Poles sta bila z razigranim medsebojnim nadmudrivanjem v stilu “kaj delaš v moji oddaji, a nisi sovoditelj v Kopitarjevi” prava odrešitev. Vsaj dokler ni na oder skočil eden od Strašnih Jožetov, oblečen v Dedka Mraza ...
Paradni termin, v katerem so gledalci odštevali zadnje sekunde starega leta, je tokrat pripadel oddaji Na zdravje! in s tem seveda (obema) Strašnima Jožetoma. In tako smo namesto glamurja dobili še dve uri veselice. Vse se je sicer vrtelo okrog gosta presenečenja, in tik pred “polnočjo” je le priletel v studio - nihče drug kot do ušes nasmejan predsednik vlade Pahor. In ker je oddaja Na zdravje! že tradicionalno toplo zatočišče za predsednike vlad, saj je skušala ljudstvu pred meseci dvakrat v prijaznejši obliki prikazati ex-premierja Janšo, so tudi Pahorju omogočili, da ljudstvo v teh hudih časih malo razvedri. Po krajšem nagovoru je tako skupaj z voditeljema odšteval zadnje sekunde starega leta, ponovil Janševo napako in vsepovprek trkal s kozarci šampanjca, pocmokal voditeljico, dokončal svoj protikrizni govor, na koncu pa mladim oboževalcem obljubil vse, razen ljubezni, in, objet z njimi, od srca zapel Dan ljubezni, dokler ni TVS, ki vendarle ne želi biti preveč naklonjena novemu režimu, njegovega nastopa uravnotežila z izvajalko himne SDS Nušo Derenda.
Huh. Če je to protikrizni paket, ki ga je za reševanje gospodarske krize pripravila vlada, nas čaka težko leto. Morda pa bo kriza prinesla tudi kaj pozitivnega. Morda bo nacionalki zmanjkalo denarja za naslednje tv-silvestrovanje ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.