Damjana Kolar

22. 1. 2009  |  Mladina 3  |  Kultura

Uporniško leto 1968

Razstava Maj ‘68 v Parizu in študentsko gibanje 1968-1972 v Ljubljani

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved03.jpg

Študentski in delavski upori, ki so maja in junija 1968 potekali v Parizu in drugih francoskih mestih, so zamajali tradicionalne družbene vrednote in režim Charlesa de Gaulla. Razširili so se tudi drugod po svetu ter zajeli tudi Jugoslavijo in Ljubljano. Razstava, ki bo od 29. januarja do 22. marca na ogled v MGLC Ljubljana, bo predstavila okoli 80 plakatov, ki so nastali za pariške dogodke, posodil pa jih je Centre de la Gravure et de l’Image imprimée, La Louvière iz Belgije. Študentsko gibanje v Ljubljani bo predstavljeno s filmom sedanje kulturne ministrice Majde Širca, študentskima glasiloma Tribuno in SP (Slovensko podzemlje), z letaki, obvestili ter fotografijami Toneta Stojka, Edija Šelhausa in Žareta Veseliča. Februarja bo v Kinodvoru potekal tudi filmski ciklus na temo študentskih uporov leta 1968.
Direktorica in kustosinja Centre de la Gravure et de l’Image imprimée, La Louvière Catherine de Braekleer je o razstavi zapisala: “Umetniki, večina je bila marksistično usmerjena, ki so sodelovali v uporu maja ‘68, so bili kritični do družbe in so svoje ideje izražali skozi ironijo, satiro in subverzivno slikarstvo. Teh dveh mesecev se mnogi spominjajo kot časa velike evforije. Ne spominjajo se le pomembnih dogodkov, kot sta zavzetje Odéona in požiga Borze, če citiramo Jean-Jacquesa Lebela. Spominjajo se tudi atmosfere nenehnega praznika in izmenjave med delavnicami in skupinami mladih z močnimi političnimi idejami, ki jim je uspelo razburkati politično sceno.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.