|  Mladina 5  |  Kultura

»Planincu moramo postaviti spomenik«

Poziv za zbiranje prostovoljnih prispevkov za postavitev spomenika Albinu Planincu

/media/www/slike.old/mladina/ahplaninc_veer.jpg

Smrt velemojstra Albina Planinca je razkrila grandiozni lik moža, katerega življenje se je izteklo v bridki pozabi. Medtem ko njegove nesmrtne šahovske partije bivajo same po sebi, za njim ni ne potomcev, ne države in ne institucij, ki bi mu postavile vsaj spominsko ploščo. Čeravno je živel brez prijateljev in brez družbenega ugleda, se je izkazalo, da ima precej občudovalcev. Med njimi se je angažiral Boris Kutin in pozval prijatelje ter šahovske kolege, da ustanovijo sklad za postavitev spomenika. »Sramotno za Slovenijo, če bi dovolili, da bi bila taka velika osebnost pokopana brez obeležja. Dolžnost nas, ki smo še živi, je, da to preprečimo in se mu oddolžimo. To ni dolžnost civilne družbe, ampak če se drugi ne zganejo, se mora civilna družba. To ne bi bilo prvič, da bi prijatelji in ljubitelji šaha poskrbeli za nagrobnik znanega šahista. Ivan Kos, sošolec Josipa Jurčiča, ki si ga lastijo tudi Rusi, je umrl v St. Peterburgu, bil pa je eden velikih problemskih šahistov; leta 1869 je osvojil prvo nagrado na problemskem turnirju Deutsche Schachzeitung. Njegovi slovenski prijatelji so zbrali denar, pesnik Anton Aškerc pa mu je v slovo skoval nagrobne verze, ki še danes bivajo nad njegovim grobom sredi Rusije. Planincu moramo postaviti spomenik. Kogarkoli sem poklical, vsak se je brez pomisleka takoj odzval. Na račun 04173-0000689088 (spomenik Planincu) pri NKB Maribor so po sto evrov takoj vplačali: velemojster Bruno Parma, velemojster Aleksander Beljavski, velemojster Adrian Mihaljčišin, velemojster Georg Mohr, velemojstrica Jana Krivec, mednarodni mojster dr. Vojko Musil, mednarodni mojster Leon Gostiša, mednarodni mojster Danilo Polajžer, mednarodni mojster Matjaž Mikac, akademik dr. Ivan Bratko, dr. Peter Petek, Francka Petek, dr. Robert Ceglar, dr. Bernard Nežmah, pisatelj Mitja Čander, Lenart Šetinc, Boris Kutin, ŠK Ptuj, ŠD Maribor. S to javno izjavo se obračam na vse, ki so pripravljeni kaj prispevati za postavitev spomenika Albinu Planincu.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.