Saša Eržen

 |  Mladina 6  |  Kultura

Izkoriščanje opic na Kitajskem

Dresirane nabiralke čaja

/media/www/slike.old/mladina/phudo06.jpg

© Saša Eržen

Ste za skodelico divjega čaja, takega, ki so ga v visokogorju jugovzhodne Kitajske nabrali spretni opičji prstki? Po eni od legend naj bi prakso pred tisoč leti začela opica iz rodu makakov, ki je priskočila na pomoč svojemu gospodarju, videč, kako se ta na strmem pobočju neuspešno steguje po bilki divje rastočega čaja. Divji čaj oolong je postal taka specialiteta, da so ljudje začeli dresirati svoje opice in na nabiralništvo obsodili tudi njihove potomce. Danes naj bi omenjena tradicija preživela le v eni vasici, kjer opice macaca mulatta, znane tudi kot opice rezus, bojda niso izkoriščane, saj pri svojih gospodarjih živijo kot družinski člani. Angleži, ki čaj tržijo, zagotavljajo, da med nabiranjem čaja ni bila poškodovana nobena opica, pod blagovno znamko edible (užitno) pa ponujajo tudi kavo, ki jo domorodci na Sumatri izbezajo iz drekcev cibetovk, ali takšno, ki jo izbruhajo vietnamske podlasice.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.